web analytics
Članci

Teški protivavionski mitraljez, Browning 12.7 mm. 500 metaka/min. (VIDEO)

Teški mitraljez M2 razvili su 1932. godine konstruktor John Moses Browning i firma Colt na osnovu mitraljeza M1921. Iako se proizvodi već 70 godina, M2 još uvek predstavlja ubedljivo najrasprostranjeniji teški mitraljez na svetu i nalazi se u operativnoj upotrebi u svim zapadnim oružanim snagama.

Do danas je proizvedeno oko 3 miliona primeraka ovog oružja.

Jugoslavija je ovaj mitraljez nabavila nakon Drugog svjetskog rata a ujedno je nabavljena i ogromna količina municije, koja se i danas koristi na vježbama gađanja.

Mitraljez Browning M2 je namenjen za uništavanje žive sile, neoklopljenih i lako oklopljenih vozila, vatrenih tačaka, niskoletećih aviona i helikoptera i manjih plovnih objekata na daljinama do 2000 metara. To je univerzalno oružje koje koristi pešadija, ugrađuje se na borbena vozila, avione, helikoptere, brodove.

Browning M2 koristi metak 12,7 x 99 mm (.50 BMG). Automatika radi na principu usporenog trzanja zatvarača. Mitraljez dejstvuje samo automatskom paljbom, a teoretska brzina gađanja je oko 500 metaka u minuti. Prve varijante oružja su imale cev koja se brzo zagrevala, ali se kasnije prešlo na ugradnju teške cevi, pa je oznaka mitraljeza promenjena u M2HB (HB – Heavy Barrel). Od osamdesetih godina u proizvodnji je varijanta M2HB-QCB (QCB – Quick Change Barrel) koja ima mogućnost brze promene cevi. Cev je dugačka 1143 mm i ima osam žlebova koji se uvijaju s leva u desno. Mitraljez se hrani uz pomoć metalnog redenika. Oružje se lako može modifikovati da se hrani sa leve ili desne strane.

U pešadijskoj varijanti mitraljez M2 se postavlja na tronožac M3 ili na protivavionsko postolje M63. Na borbena vozila se postavlja kao protivavionski mitraljez otvorene ugradnje, kao kupolno ugrađeni mitraljez ili kao spregnuti mitraljez.

Ovaj mitraljez je najrasprostranjeniji na svetu.


TAKTIČKO-TEHNIČKE KARAKTERISTIKE

Kalibar: 12,7 x 99 mm
Masa mitraljeza: 38,22 kg
Masa mitraljeza sa postoljem:   58 kg
Dužina mitraljeza: 1653 mm
Dužina cevi: 1143 mm
Broj žlebova u cevi: 8
Teoretska brzina gađanja:   500-550 metaka/min
Početna brzina zrna: 884-930 m/s
Efikasan domet: 1850 m
Maksimalni domet: 6830 m

VIDEO pogledajte klikom OVDE.