web analytics
Članci

ZABRINJAVAJUĆE Šta bi bilo s našim gradovima na Jadranu da se otopi sav led?

Razine mora su u rastu, a nučnici su ranije potvrdili kako je otapanje leda nezaustavljivo. Predviđa se da bi do 2050. godine na Arktiku mogli imati ljeta bez leda, a ako se otopi sav led, razine oceana mogle bi narasti za 60-ak metara. Ali, ovdje se može raditi o hiljadama godina, dok realne projekcije navode kako bi do kraja stoljeća razina mora mogla rasti od 30 cm do najviše jednog metra.

 Što bi otapanje leda značilo za Evropu i obalna područja na kojima žive milioni ljudi?
Na jugoistoku Evrope more bi se prelilo u Crno more i Kaspijsko jezero te bi potopilo Odessu i Istanbul, a Jadran bi se proširio prema sjeveru i izbrisao Veneciju, ali i hrvatski obalni gradovi sigurno ne bi bili pošteđeni.

– Ako se gleda realni scenarij do kraja stoljeća, poplavama su najviše izloženi zaleđe Zadra i delta Neretve – rekao je Mirko Prlić iz  zagrebačkog Zavoda za Geofiziku PMF-a. Dodao je da ova projekcija od 60 metara nije trenutno realan scenario kad se govori o tako dugom razdoblju jer Zemlju bi jednako tako moglo zahvatiti i novo ledeno doba, piše 24sata.hr.

Na zapadnoj obali Italije, rast razine mora bi pogodio Rim, ali more bi progutalo Marseille, Barcelonu.

Baltik bi na sjeveru Evrope potopio St. Peterburg te Helsinki, a kako je pola Holandije već ispod razine mora ova bi zemlja mogla ostati samo historijski podatak, zajedno s Danskom. Stockholm, Kopenhagen i Amsterdam također su gradovi koji bi završili pod morem, a poplave bi zahvatile i najmnogoljudnije dijelove Velike Britanije poput Londona U svakom slučaju, nastavimo li ovim smjerom stotine miliona ljudi koje žive na evropskim obalama morat će u budućnosti migrirati u unutrašnjost kontinenta, a more će izbrisati neke od najstarijih gradova na kontinentu.