web analytics
Članci

Teški mitraljez DŠK 12.7 mm! 600 metaka/minuti. (FOTO, VIDEO)

DŠK 1938 je sovjetski teški mitraljez kalibra 12.7 mm uveden u operativnu upotrebu 1938. godine. Ovaj mitraljez je dizajniran od strane ruskih inžinjera Vasilija Degtajeva i Georgija Špagina i korišten je u mnogim ratovima.

Zahvaljujući velikoj vatrenoj moći i jednostavnosti uporabe, ovaj mitraljez je uskoro postao neizostavni dio tenkovskih jedinica sovjetske vojske. Proizveden u milijunskom broju, DŠK je, kao i njegov nasljednik DŠKM, širom svijeta uspješno obarao zrakoplove i helikoptere, uništavao oklopne transportere, živu silu u zaklonima, snajperska gnijezda…

DŠK je tijekom rata definitno pokazao da se radi o vrlo pouzdanom i ubojitom oružju, tako da se odmah nakon završetka borbenih djelovanja pristupilo projektu njegove modernizacije. Modernizirana verzija ovog mitraljeza je nosila oznaku DŠKM. Kod njega je izmijenjena konstrukcija mehanizma za hranjenje pomoću redenika i nosač mitraljeske cijevi. Smatra se da je ova verzija mitraljeza proizvedena u milijunskim primjercima. On je izvezen velikom broju zemalja u Aziji, Africi, Bliskom istoku i Istočnoj Europi. Kina je napravila svoju vlastitu kopiju pod oznakom Tip-54. Zemlje poput Pakistana, Jugoslavije, Rumunjske, Irana i Čehoslovačke su po licenci također proizvodile ovo oružje.

Mitraljez je vrlo obilno upotrebljavan i za uništavanje oklopne tehnike. Velika početna brzina zrna na ustima cijevi i njegova snaga su omogućavali učinkovitu borbu protiv lakoolopljene borbene tehnike.

VIDEO: