web analytics
Članci

Ratna priča Hajrudina G: “Maltretirali su me 92. god. sve dok nije stigao Nedeljko i rekao: “Puštajte ga, ako treba ja ću umjesto njega””.

Pakao rata u Vlasenici zbog pomoći komšije preživio je i Hajrudin Gogić.

On je za BIRN BiH kazao da je u Vlasenici izgubio 43 člana porodice. Brata je pronašao nedavno, a za drugim članovima porodice i dalje traga. Među njima bi bio i on sam, kako je rekao, da ga nije spasio podstanar Nedeljko Sokanović.

“Došli su pred kuću, strpali me u auto i odveli me u zatvor da dam izjavu. Kada sam stigao, odmah su me odveli na drugi sprat i počeli su me maltretirati, udarati, prebijati, dok me nisu oborili. Navečer oko pola devet su me pustili, jer je došao moj podstanar Nedeljko i založio sebe da mene puste”, kazao je Gogić.

Zapratite nas na instagramu klikom na link ispod, mnogo bi nam značilo i HVALA OD SRCA:

https://www.instagram.com/official.bih.srb.hr.cg/

Svjedočeći na Sudu BiH, Gogić je izjavio da je Nedeljko rekao: “Morate ga pustiti… Ako treba, ja ću umjesto njega.”

“Ja sam mu toliko zahvalan, založio je svoj život za mene, ne mogu se nikad odužiti tom čovjeku na pomoći. Ja ne bih izašao da nije njega. Ja sam trebao biti likvidiran u tom zatvoru, rekli su mi: ‘Večeras ćeš priznati i riješit ćemo te se’, a Nedeljko je došao i izvukao me”, dodao je on.

Sokanović je rekao Gogiću da odmah ode preuzeti propusnice i da ide iz Vlasenice s porodicom, što je on i uradio 15. maja.

“Prošao sam dva punkta, na punktu u Lukama su rekli: ‘Skloni tu stožinu, nek prođe Hajrudin’ (…) Ja sam ključeve od kuće dao Nedeljku, rekao sam: ‘Ako preživim, vidimo se nekad, ako ne, živi i čuvaj se’”, prisjetio se Gogić, koji se nakon rata vratio u Vlasenicu.

(https://ba.voanews.com/a/vlasenica-rat-komsije-spasavanje/5456807.html)