web analytics
Članci

DA SE NE ZABORAVI! Fikreta iz Vlasenice je 1992. god. spasio komšija Srbin koji mu je dao propusnicu da izađe iz grada! (FOTO)

U ratnoj Vlasenici, 1992. godine, Fikreta Džodžaljevića spasio je komšija Srbin kojeg nije dobro poznavao. Ovaj mladić, pod nadimkom Miki, poginuo je tokom rata, a Džodžaljević danas ne ode u Vlasenicu a da ne zapali svijeću na njegovom grobu.

Piše: Azra Husarić, BIRN BiH

Fikret Džodžaljević je, kako kaže, godinu dana prije izbijanja sukoba u Vlasenici znao da će biti rata. Stanovao je na četvrtom spratu u ulici Bratstva i jedinstva, kraj samog puta. Svakodnevno je gledao kako su prolazili tenkovi i naoružanje.

Nekakve rakete – ja sam mislio da onakve rakete idu samo na Mjesec – koliki je šleper, tolika je raketa. To je bilo naoružanja masa, non-stop su prolazili”, prisjeća se Džodžaljević.

Teško mu je rat pao jer nije smio izlaziti iz stana. Kako kaže, “đavo mu nije dao mira”, pa je pazarnog dana odlučio izaći sa suprugom vani kako bi kupili neke sitnice.

Izašao sam. Kad sam vidio kakva je Vlasenica, u meni se sve slomilo. Znaš kad pogledaš po svim kućama i zgradama, natpisa nema kakvih nema. Kad sam vidio sve to, ja sam samo supruzi rekao: Ti moraš izaći, sa mnom šta bude.”

Fikret sa suprugom

Znao je da se dijele propusnice za porodice koje planiraju izaći iz Vlasenice, ali mu je bilo jasno i da on neće dobiti jednu, jer je dva puta već privođen. Oba puta su došli po njega u stan, izvukli ga sa suprugom i odveli u policiju, gdje su ih maltretirali. On se sjeća prvog iskustva privođenja u zgradu policije.

“Isto kao da nas je napao roj stršljenova, ne znaš ko te, čime i odakle udara. Nakon toga su me stavili u jednu malu prostoriju, možda dva metra sa dva, bilo nas je oko petnaestak tu zatvorenika. Niko ništa nije pričao, svi su samo jaukali zbog bolova od batina”, prisjeća se on.


Brat Džodžaljevićeve supruge je bio brico kojeg su svi znali i imao je stalnu propusnicu za izlazak iz Vlasenice. On je prethodno uspio izvesti svoju i Fikretovu djecu do Tuzle. Fikret je kod njega često provodio vrijeme jer nije mogao biti zatvoren u stanu.

“Došao je taj momak, Miki su ga zvali, kod brice. Gleda u nas i kaže nam: ‘Vi morate izaći iz Vlasenice.’ On je rekao: ‘Ja vama moram pomoći, moja je dužnost da ja vas izvedem iz Vlasenice’”, priča Džodžaljević.

“Pred Opštinom je red bio ogroman, kao na igralištu i stadionu, mislili smo da nikad neće doći na red. Međutim, njegov otac je bio na funkciji i prozvali su nas odmah, dobili smo propusnice bez ikakve kontrole papira. Tom momku, nažalost, nisam znao ni pravo ime, znao sam da ga Miki zovu, da je Čede Vržine sin”, dodaje on.

Istog dana je Miodrag Vržina kojeg su zvali Miki kolima došao po Fikreta i njegovu suprugu i izveo ih iz Vlasenice.

“Dao sam mu ključ od stana, rekao sam: ‘Miki, evo ti ključ, sve unutra imaš, uzmi sve. Ako se nekad sretnemo, dobro i jest, ako ne sretnemo, hvala ti na ovome’”, kaže Džodžaljević.

Fikret se nije vraćao da živi u Vlasenici, kuću je napravio u Živinicama, gdje je podigao djecu. Poslije je saznao da je Miki poginuo u ratu.

Meni je žao što se njemu to desilo… Nikada nismo otišli u Vlasenicu da nismo otišli njemu na grob, da zapalimo svijeću”, kaže Džodžaljević.

BIRN BiH nije uspio kontaktirati Čedu Vržinu za komentar na ovu priču.

Svetlana Broz je istraživala priče heroja rata koji su spašavali svoje sugrađane, i za BIRN BiH je kazala da humane priče koje se otkriju 25 godina nakon rata daju novu nadu.

“Primjer u Vlasenici govori o jednom prekrasnom čovjeku, koji je bio i ostao čovjek, koji nije pristao na zločin sopstvene grupe, nego se tome suprotstavio. U svakom mjestu, kada ga shvatamo najgorim, najstrašnijim, jer je u tom mjestu učinjeno mnogo zločina, ipak postoji neki čovjek koji se tome suprotstavio, nije mogao javno, ali je uspio nekome da pomogne”, izjavila je Broz.

“Mi ne možemo graditi budućnost na tlu zla ma koliko ono veliko bilo, i moramo zabilježiti kako se nikad više ne bi ponovilo. Ali možemo graditi budućnost na dobroti, a ti ljudi su zapravo zaštitnici dobrote koji će nas jednog dana odvesti u neki zajednički život”, kaže ona.

(https://ba.voanews.com/a/vlasenica-rat-komsije-spasavanje/5456807.html)