web analytics
Članci

NOSTALGIJA: Priča o “jugoslovenskom doručku”.

Bogata trpeza ne čini jela od skupocjenih i luksuznih namirnica, već hrana koja je pripremljena po tradicionalnom receptu koji se u našem domu prenosi s koljena na koljeno.

Naši preci nisu imali toliko izbora u pogledu namirnica kao što mi to imamo danas, pa su se domaćice snalazile sa onim što su imale na raspolaganju kod kuće i naučile kako da od tih namirnica naprave ukusna jela za cijelu porodicu. U seoskim domaćinstvima, na stolu se najčešće nalazila domaća hrana poput mlijeka, kajmaka, hljeba… Gajili su stoku, sadili baštu, a zatim su od plodova svog rada stvarali trpeze za kojima su se okupljali i čuvali toplinu ognjišta.

Doručak je bio najvažniji obrok u danu, a jedan od najpoznatijih je bio onaj koji mnogi ljudi i danas vole jer ih vraća u djetinjstvo. Domaćice su ranom zorom mesile domaći hljeb koji se premazivao mašćom i posipao crvenom paprikom. Iako ova kombinacija možda zvuči čudno mladim generacijama, oni koji su odrasli jedući ovakav “jugoslovenski sendvič” i dalje smatraju da je ovaj ukus neprocjenjiv.

haber.ba