web analytics
Članci

Priča o spomeniku u Čačku na kome su pravoslavni i katolički krst, polumjesec i zvijezda, te Davidova zvijezda. (FOTO)

“Na čačanskom groblju se nalazi jedinstven spomenik, posvećen svim ratnicima koji su poginuli na ovom području između 1912. i 1918. godine i koji su sahranjeni na istom mjestu.

Veliki rat je doveo do mnogih žrtava i bio je jedan od najkrvavijih u istoriji, a Čačani su već 1934. godine pokazali poštovanje prema junacima koji su izgubili živote za njihovu slobodu, ne zaboravljajući pri tome ni neprijateljske žrtve. Ovo je spomenik protiv rata, spomenik koji treba da pomiri ljude koji su bili krvni neprijatelji bez ikakvog važnog razloga i da ih u smrti ujedini – rekao je istoričar Miloš Timotijević.

Na spomeniku počivaju ostaci 920 vojnika, od kojih je oko 650 Srba, oko 260 su Česi, Nijemci i Austrijanci. Iznad spomen-kosturnice i vječne kuće na spomeniku se takođe nalaze obilježja četiri konfesije: pravoslavni i katolički krst, islamski polumjesec i Davidova zvijezda – rekla je Lela Pavlović, direktorka Istorijskog arhiva u Čačku.

Ideja za podizanje spomenika bila je pokrenuta od strane žena iz Čačka, samo osam godina nakon završetka Velikog rata, a spomenik je otkrio kraljev izaslanik Oskar Časki. 31. decembra 1934. godine, Čačak je ugostio osam predstavnika ambasada svih zaraćenih strana koji su došli da se poklone žrtvama.”

republuka.rs