web analytics
Članci

I OVO JE BiH: Mostarski muftija uručio NOVČANU DONACIJU za obnovu Sabornog hrama SPC u Mostaru. (FOTO)

Delegacija Muftijstva mostarskog, predvođena muftijom Salemom ef. Dedovićem je u Mostaru tokom posjete gradilištu Saborne crkve Svete Trojice uručila “simboličnu novčanu donaciju” vladici zahumsko-hercegovačkom i primorskom Dimitriju

Muftija Dedović je izjavio kako su predstavnici Islamske zajednice u Mostaru željeli upravo u pretpraznično vrijeme za pravoslavce posjetiti Saborni hram, koji se nalazi u završnoj fazi izgradnje. “Želeći na taj način još jednom jasno i nedvosmisleno kazati naše čvrsto opredjeljenje da Saborni hram u Mostaru, kao temeljni hram Srba pravoslavaca u Mostaru i u Hercegovini, obnavlja se uz našu dobru volju, želju, htijenje i čestitke, na ponos svih nas”, izjavio je tom prilikom muftija Dedović.

‘To je i naš hram’. On je podsjetio da to nije prvi put da mostarska Islamska zajednica pomaže obnovu Sabornog hrama u Mostaru, kazavši da je i nekadašnji muftija Seid ef. Smajkić prije 11 godina, na tada održanoj donatorskoj večeri za obnovu Saborne crkve Svete Trojice, takođe uručio donaciju za obnovu.“I naravno, u više navrata, svojim gestama, (smo) davali snažnu moralnu podršku da se Saborni hram na Bjelušinama (naselje u Mostaru, op. aut.) obnovi i stavi u funkciju”, dodao je muftija Dedović. Muftija Dedović je još kazao kako je Saborna crkva “važno zdanje za srpsku duhovnost i za srpsku kulturu u ovom gradu i u Hercegovini”, te je dodao da je istovremeno važno nastaviti graditi uzajamno dobre odnose između vjerskih zajednica u Hercegovini “koje se prožimaju, koje se susreću i koje se sastaju na širokom prostoru Hercegovine”.

Zapratite nas na instagramu klikom na link ispod, mnogo bi nam značilo i HVALA OD SRCA:

https://www.instagram.com/official.bih.srb.hr.cg/

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije je izrazio zahvalnost muftiji Dedoviću, rekavši kako gest uručenja donacije predstavlja veliku radost.

“Sam ovaj čin, danas, što smo se sreli ovdje i ova donacija Islamske zajednice pokazuje jednu nevjerovatnu pažnju i suptilnost, koju dragi muftija i svi ljudi koji rade sa njim iskazuju prema nama pravoslavnima, dakle uoči Božića”, kazao je vladika Dimitrije, podsjetivši kako su dani pred Božić “dani darivanja među hrišćanima”.

Vladika Dimitrije je pružio punu podršku obnovi u ratu porušenih islamskih vjerskih objekata u Hercegovini, pri čemu je muftija Dedović najavio obnovu jedne od džamija u Nevesinju, koja se prema njegovim riječima nalazi tik uz pravoslavnu crkvu.


“Mi isto se obavezujemo, kao i moji prethodnici, da ćemo uvijek pomagati – i evo sad je pomenuo muftija u Nevesinju – uvijek ćemo biti pri ruci da bilo šta što treba u izgradnji objekata Islamske zajednice mi budemo tu da pomognemo koliko je to u našoj moći, da narod to primi, ako je pravoslavna sredina, da to bude opšteprihvaćeno”, rekao je vladika Dimitrije.

(6yka.com)