web analytics
Članci

NEKI NOVI KLINCI Mladi Bošnjaci odali počast srpskim žrtvama u Bradini kod Konjica! (FOTO)

U Bradini kod Konjica su obilježili godišnjicu stravičnog masakra koji su u ovom selu počinili pripadnici Armije Bosne i Hercegovine. Tada je ubijeno 48 civila svih uzrasta a nekoliko žena i djevojaka je silovano.

“Premladi da se sjećamo, odlučni da nikada ne zaboravimo”, poruka je kojom su aktivistice i aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava u BiH obilježili zločin na Bradini koji se desio 25.maja 1992. godine. Na taj način su mladi obilježili zločin, gdje su ubijeni nevini civili ovog sela blizu Konjica.U Bradini je tog dana ubijeno 48 srpskih civila a do kraja 1993. stradalo je ukupno 88 mještana.

Najmlađa žrtva je imala 11 godina a najstarija 87 godina dok je veliki broj mještana zatočen u logorima Musala i Čelebići gdje su zlostavljani, mučeni i ubijani. Nekoliko žena je u tim logorima i silovano. Obilježavajući ovakve datume naglašava se značaj suočavanja sa prošlošču, te da građani Bosne i Hercegovine trebaju znati za svaki zločin koji se desio na ovim prostorima, jer na taj način stvaramo bolju budućnost koja se neće zasnivati na greškama prijašnjih generacija.”YIHRBiH će i u budućnosti da se bavi memorijalizacijom i obillježavanjem ovakvih datuma, te poziva sve zainteresovane mlade ljude da im se pridruže u podizanju svijesti o ovakvim događajima. Zločini se ne smiju zaboraviti i svaka je nevina žrtva jednaka”, saopćeno je.

Maj, 2019.

http://mojabosnamoja.blogspot.com/2019/05/konjic-mladi-bosnjaci-odali-pocast.html

Zapratite nas na instagramu klikom na link ispod, mnogo bi nam značilo i HVALA OD SRCA:

https://www.instagram.com/official.bih.srb.hr.cg/