web analytics
Članci

NIKAD NE BI STE POGODILI Bio je test koliko ljudi može stati u jednog fiću. Šta mislite, koliko ih može stati?! (FOTO)

Legendarni fićo, najpoznatiji automobil u nekadašnjoj državi, bio je YU brend i automobil kojeg pamte generacije.

U slavu Fići u Jugoslaviji su se održavala takmičenja u broju osoba koje će se uspjeti ugurati u jedan automobil, a u saradnji s Yugopapirom donosimo kako je to izgledalo u proljeće 1969. godine.

April 1969: Nagradni konkurs “Ko će više u fiću” u kojem su sudjelovali maturanti svih jugoslovenskih srednjih škola konačno je završen. Maturanti i maturantice IV-1 razreda Učiteljske škole (Srednjoškolski centar) u Travniku, definitivni su pobjednici u takmičenju koje je raspisala revija “Start”.

Njima je uspjelo da poslije nekoliko mukotrpnih treninga postave apsolutni jugoslovenski rekord: u “fiću”, automobil marke Zastava, tip 750, ukrcalo se njih 26 (dvadeset i šest).

Pri tome su vrata “fiće” bila zatvorena, naprijed stakla otvorena, ručna kočnica zategnuta, motor u mirovanju, a naslon zadnjeg sjedala oboren. Ispunili su, dakle, sve uslove propozicija našeg konkursa.

Dvadeset i šestog marta raspisali smo, naime, konkurs u kome je jedinu i glavnu nagradu za jugoslovenske srednjoškolce predstavljao automobil zastava 750, poklon proizvođača fabrike “Crvena zastava”, Kragujevac. Sudjelovali su srednjoškolci iz svih naših republika.

Zapratite nas na instagramu klikom na link ispod, mnogo bi nam značilo i HVALA OD SRCA:

https://www.instagram.com/official.bih.srb.hr.cg/

U prvom ciklusu najuspješniji su bili maturanti iz cazinske gimnazije “Ibrahim Pervaz”, ukrcalo ih se 22 u “fiću”.

Međutim, zbog kratkog roka, stiglo je nekoliko srednjoškolskih apela da produžimo takmičenje. U želji da omogućimo što vredniji jugoslovenski rekord, mi smo krajnji rok takmičenja pomaknuli na 9. april i time pružili novu šansu dotadašnjim i novim takmičarima.

Do tog roka u redakciju je stiglo nekoliko desetaka telegrama i pisama. Najuspješniji su bili maturanti Učiteljske škole u Travniku.

Redakcijska ekipa krenula je u srce Bosne.

Osnovana je komisija u sastavu: Petar Gazdić (pomoćnik komandira Narodne milicije u Travniku), Stanislav Plišo (direktor Srednjoškolskog centra, Travnik), Krsto Šebez (službenik SUP-a), dr Georgije Brajović (doktor) i Anđelko Križančić (novinar redakcije “Start”).

Dvanaestog aprila, nešto poslije 16 sati, maturanti IV-1 razreda bili su spremni za veliku generalku. Pripremali su se nekoliko puta u protekla tri dana. Trening je bio tako oštar, da je, na kraju, u pomoć pozvan i šmrk. No, bez sporta nema takmičenja.

Maturanti su poslije prozivke, provjere ličnih karti i podataka u razrednom dnevniku, krenuli na “posao”. U gimnastičkoj dvorani, mjestu velikog događaja, usprkos nenajavljenoj demonstraciji, okupio se velik broj gledalaca. Neki od njih ostali su iza zatvorenih vrata.

Žiri je sjeo na gredu, a maturanti su počeli s ukrcavanjem.

Pomogao im je profesor pedagogije Milan Marijanac, razredni starješina odjeljenja koje je u prvom ciklusu našeg nagradnog takmičenja bilo među vodećima – ukrcala se 21 osoba.

Poslije nekoliko minuta i dvadeset šesti učenik ukrcao se u “fiću”. Profesor Marijanac je zatvorio vrata.

Naš fotoreporter Boršić registrovao je taj trenutak, a maturanti su na brzinu izletjeli iz “fiće”. Svi zajedno bili su nalik duginom spektru boja.

Ukrcavanje zaista nije bilo lako. Ali, teško je bilo stišati njihovo uzbuđenje, bili su gotovo sigurni da su osvojili nagradu – automobil zastava 750, poklon “Crvene zastave”. Njihova razrednica od uzbuđenja je stiskala šake.

Ovom vježbom budući učitelji i učiteljice iz Travnika osigurali su svoje maturalno putovanje po Makedoniji. Sredstva za taj “izlet” dobit će prodajom osvojenog “fiće”.

S njima će poći razrednica i profesor Dušan Milosavljević, jer su oboje zaslužni za uspjeh svojih pulena kao i direktor Plišo, koji je do posljednjeg trenutka vjerovao da će i prva rezerva, Meliha Brljak, morati da se uvuče u pretovarenog “fiću” (1432 kg), da bi njegovim maturantima osigurala pobjedu u takmičenju.

Poslije velike demonstracije maturanti “učitelji” još su jednom ponovili ukrcavanje pred jedinim travničkim hotelom “Park”.

Građani koji su nešto ranije ispratili veliku štafetu mladosti okupili su se u velikom broju i na kraju aplaudirali sretnim i spretnim “učiteljima”.

Napisao: Anđelko Križančić, slikao: Alojz Boršić (Start, 1969.)

Izvor: index.hr