web analytics
Članci

G. BREGOVIĆ: Otac mi je bio Hrvat, majka Srpkinja, moja žena je muslimanka. U koga da uperim pušku? Ne smijemo se mrziti!

Šef „Orkestra za svadbe i sahrane“ i nekadašnji vođa „Bijelog dugmeta“, za hrvatski „Večernji list“ istakao je da nigde nema neprijatelje i da nikog ne mrzi.

– Moja muzika nije služila politici u vreme kad je to bilo teško izbeći, a kamoli danas – rekao je Brega. – Volim i Ukrajinu i Rusiju, svirao sam tamo puno koncerata. Imao sam u Ukrajini koncert kad je pobedila narandžasta revolucija, na tom istom trgu Majdanu. Žao mi je što neću biti ambasador festivala u Poljskoj.

Proslavljeni muzičar sa svetskom karijerom napravio je paralelu sa dešavanjima u Ukrajini i bivšoj Jugoslaviji:

– Nemam neprijatelje. Otac mi je bio iz Zagorja, katolik, Hrvat. Moja majka je Srpkinja iz Virovitice. Moja žena je muslimanka. U koga da uperim pušku? Tako je i u tom ratu. Nemam koga da mrzim, ni Ukrajince, ni Ruse, to mi je nemoguće. To su nama bliske kulture. Od Kijeva do Moskve, i dalje. To su zemlje koje je lako voleti jer su ljudi slični našima.

Bregović je istakao da je uvek bio dete sreće i da su mu okolnosti išle naruku.

– Ispadalo je da sam pametan i smišljam dobre stvari – kazao je Goran. – Najbolja stvar koja mi se dogodila u životu je što sam imao priliku da dva puta budem debitant. Da nije bilo rata, već bih bio na Braču, tamo bih kupio kuću i bavio se ribolovom. Bilo mi je teško da svakih nekoliko godina ponovo igram ulogu lepuškastog gitariste „Bijelog dugmeta“.

(novosti)