web analytics
Članci

Bosanka, dva Srbina i Hrvat bili u ZAJEDNIČKOJ avanturi po Americi. Evo kako im je bilo… (FOTO)

Uprkos ratnoj prošlosti, nacionalnoj netrpeljivosti i huškanju neodgovornih političara, pojavili su se neki novi klinci koji ne mare za istoriju i razlike, već gledaju kako da naprave bolju budućnost

Kao na početku nekog vica, danas su se u malom američkom ostrvu Martini vinogradi okupili studenti na kraju svog programa “work and travel”, Bosanka Maja Jovanović, Hrvat Vinko Kurbaša i dva Srbina Stefan Dorčić i Andrija Radičković, rešeni da započnu zajedničko putovanje dugo preko 7.000 kilometara. Ono koje će pamtiti čitavog života.

Oni su isplanirali “road trip” do San Franciska, a na svoju mapu su ucrtali države Massacuthes, New York, llinois, Missouri, Kansas, Oklahomu, Texas, New Mexico, Arizonu i Kalifoniju.


“Došli smo na work and travel program, klasičan program kojim je našim studentima omogućeno da prvo rade, a zatim putuju Amerikom. Svi i dalje studiramo, Maja srbistiku u Novom Sadu, Vinko krizni menadžment u Zagrebu, Stefan je na ETF-u, a ja sam student gastronomije u Beogradu”, objašnjava Andrija, Nišlija koji drugu godinu za redom dolazi u SAD.

Kako kaže, zemlju šansi i ostvarenih snova u kome svaki stranac može da nađe svoje mesto pod zvezdom.

Upravo su scene poput nepreglednih puteva i netaknute prirode ono zbog čega smo i krenuli u ovu avanturu, koja je vrhunac našeg boravka na američkom tlu

“Ono što nam se svidelo, a nismo očekivali, jeste tretman Amerikanaca prema stranim državljanima. Nebitno odakle oni bili. Ukoliko znaš da radiš to za šta si se školovao i želiš da napreduješ, a istovremeno umeš da misliš svojom glavom, u velikoj si prednosti u odnosu na druge i bićeš plaćen više nego dovoljno. Ovde je sve kao na filmu, počevši od kuća sa privatnim plažama u skrivenim uvalama, načina života, pečenja marshmelovsa na vatri, do crvenih čaša na žurkama po bratstvima. A upravo su scene poput nepreglednih puteva i netaknute prirode, ono zbog čega smo i krenuli u ovu avanturu, koja je vrhunac našeg boravka na američkom tlu”, navodi Andrija.

Preduslov za ovo putovanje je, kako kaže, dobra energija i nasmejana lica saputnika.

“Uzbuđeni smo jer ćemo proći kroz čuvenu Route 66. Bićemo pitomi studenti na Divljem zapadu. Priznajemo da postoje tenzija i trema, ali se nadamo da će se pretvoriti u pozitivnu energiju koju ćemo iskoristiti na najbollji mogući način”, zaključuje ovaj ex-Yu četverac.

Studenti su se po završetku putovanja vratili u domovine, dok su automobil koji su kupili isključivo u ovu svrhu, na kraju ostavili petom drugaru iz Crne Gore, koji zbog obaveza i plana da ostane u SAD, nije sa njima krenuo u američku avanturu.

I tako…Uprkos ratnoj prošlosti, nacionalnoj netrpeljivosti i huškanju neodgovornih političara, pojavili su se neki novi klinci koji ne mare za istoriju i razlike, već gledaju kako da naprave bolju budućnost.

serbiantimes.info, TEKST: Sanja Ilić FOTO: Privatna arhiva/Facebook

Podržite naš rad tako što ćete nas zapratiti na INSTAGRAMU klikom na link ispod, mnogo bi nam značilo i HVALA VAM OD SRCA:

https://www.instagram.com/official.bih.srb.hr.cg/