web analytics
Članci

VJEROVALI ILI NE! Hrvatsku NIJE PRIZNALO 9 država svijeta! Evo koje su to države… (MAPA)

Od općepriznatih zemalja Hrvatsku je prvi priznao Island, 19. prosinca 1991. Island je također prvi priznao i baltičke republike: Litvu, Latviju, Estoniju.

Države koje priznaju (zelena), odnosno ne priznaju (crvena boja) nezavisnost Hrvatske.

Istog dana je Njemačka objavila priznanje koje je međutim trebalo stupiti na snagu 15. siječnja 1992. Priznanje su najavile i Italija, Švedska i Vatikan.

Vatikan je priznao Hrvatsku 13. siječnja, a San Marino 14. siječnja.

Dana 15. siječnja 1992. Hrvatsku je priznalo svih 12 tadašnjih članica Europske Unije, te još i Austrija, Kanada, Bugarska, Mađarska, Poljska, Malta, Norveška i Švicarska. Sljedećeg dana uslijedilo je priznanje još zemalja, a do kraja siječnja Hrvatsku su priznale 44 države. Nadnevak 15. siječnja se obilježava kao spomendan – Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Usput, pogledajte još i spisak država koje NISU PRIZNALE nezavisnost Bosne i Hercegovine.

Rusija je Hrvatsku priznala u veljači, Japan u ožujku, SAD u travnju, a Indija u svibnju.

Na sjednici Glavne skupštine 22. svibnja 1992. koju je vodio saudijski veleposlanik Sinan Shihabi, Hrvatska je aklamacijom primljena u članstvo Ujedinjenih naroda. Uz Hrvatsku nove su članice postale Slovenija i Bosna i Hercegovina.

Nakon 24. rujna 2019. godine kada su Hrvatsku priznali Maršalovi otoci, 9 država još nije formalno priznalo Hrvatsku, niti s Hrvatskom uspostavilo diplomatske odnose.

To su Burundi, Butan, Južni Sudan, Liberija, Niger, Somalija, Srednjoafrička Republika, Tonga i Tuvalu.

wikiwand.com

NAPOMENA: Podaci o broju država koje nisu priznale nezavisnost Srbije su nepoznati. Ako neko od vas zna i te podatke, budite slobodni javiti nam.

Podržite naš rad tako što ćete nas zapratiti na INSTAGRAMU klikom na link ispod, mnogo bi nam značilo i HVALA VAM OD SRCA:

https://www.instagram.com/official.bih.srb.hr.cg/