web analytics
Članci

VRAĆENI SA EURA Sličice iz albuma nesuđenih evropskih prvaka u fudbalu 1992. godine! (FOTO)

Nesumnjivo, najtragičnija priča u povijesti nogometnih reprezentacija veže se uz 1992. godinu i Europsko prvenstvo, s Jugoslavijom u glavnoj ulozi.

U to vrijeme, Jugoslavija je bila zemlja koja se rapidno raspadala. Unatoč tomu, u posljednjem kolu kvalifikacija 13. studenog 1991., Jugoslavija je osigurala svoje mjesto na Euru pobjedom od 2:0 protiv Austrije. No, već tada Jugoslavija de facto nije postojala jer su se Slovenija i Hrvatska otcijepile, a većina nogometaša iz tih zemalja odbila je igrati za Jugoslaviju.

Igrači poput Zvonimira Bobana, Davora Šukera, Roberta Prosinečkog, Roberta Jarnija i Srećka Kataneca, koji su trebali biti ključna snaga Jugoslavije, bili su spriječeni da nose plavi dres zbog političkih odluka hrvatskih i slovenskih dužnosnika.

Iako su pojedini igrači poput Džonija Novaka i Darka Milaniča nastavili igrati za Jugoslaviju, nisu imali priliku sudjelovati na Europskom prvenstvu u Švedskoj.

Usprkos ratu u Sloveniji i Hrvatskoj, nogometaši predvođeni izbornikom Ivicom Osimom vjerovali su da će nastupiti na Euru. Unatoč tome, prije same putovanja, izbornik Osim podnio je ostavku, zamijenio ga je Milan Miljanić, a nekoliko igrača poput Faruka Hadžibegića, Mehmeda Baždarevića, Marija Stanića, Predraga Spasića i Darka Pančeva odustalo je od nacionalnog dresa.

Deset dana prije početka Eura, 1. lipnja, igrači su saznali loše vijesti. Vijeće sigurnosti UN-a sankcioniralo je Jugoslaviju rezolucijom 757 zbog ratnog stanja, a FIFA je odmah suspendirala Jugoslaviju iz svih nogometnih natjecanja, uključujući i Euro.

Umjesto jugoslavenske delegacije, Danci su pozvani na turnir, završili su iza Jugoslavije u kvalifikacijama i na kraju osvojili titulu. To je bila dodatna bol za jugoslavenske igrače koji su tada još više žalili propuštenu priliku za sudjelovanjem na Euru, mnogi od njih vjerujući da bi ga i osvojili.

Među igračima koji su trebali predstavljati Jugoslaviju na Euru bili su Fahrudin Omerović, Zvonko Milojević, Predrag Spasić, Darko Milanič, Vujadin Stanojković, Ilija Najdoski, Budimir Vujačić, Faruk Hadžibegić, Vladimir Jugović, Branko Brnović, Slaviša Jokanović, Dejan Savićević, Mehmed Baždarević, Džoni Novak, Siniša Mihajlović, Dragan Stojković, Vladan Lukić, Mario Stanić, Darko Pančev i Predrag Mijatović. Unatoč tome što su dobili svoje sličice u Paninijevom albumu, njihov san nikada nije postao stvarnost.

Sličice pogledajte klikom OVDJE.