web analytics
Članci

Alen Nuri. Glumio je u 10 filmova i serija u Jugoslaviji. Evo kako danas izgleda. Najpoznatiji po “Lepoti poroka”. (FOTO)

Francuski glumac Alen Nuri (78) posetio je Beograd prvi put nakon 33 godine. Nuri je u Jugoslaviji, zemlji svoje mladosti, od 1976. do 1991. godine snimio desetak filmova i serija, postao prava zvezda i stekao brojne obožavaoce.

Nuri je u Beograd stigao sa suprugom Dorinom, rođenom i odraslom u Uzdinu kraj Pančeva. Dorina je završila farmaciju u Beogradu, a nakon studija (početkom osamdesetih) se preselila u Pariz. Upoznali su se na večeri kod zajedničkih prijatelja. U skladnom braku dobili su dve ćerke, a mlađa Eloiz je već sa šesnaest godina ušla u angažman pariske opere.

Uspomene na Beograd

Nuri je prepun uspomena na nekadašnje filmske dane. Iako su mu sećanja na davna snimanja i druženja budila radost, s tugom je konstatovao da nekih ovdašnjih prijatelja više nema – Bate Živojinovića, Milene Dravić, Dragana Nikolića, Mire Furlan…

Nuri je novinarima “Novosti” otkrio da se saosećao sa narodom za vreme ratova na prostoru bivše Jugoslavije i pratio dešavanja.

“Sada mi se ukazala izuzetna prilika da ponovo dođem u Beograd. Zahvalan sam Ani Pavlović i upravniku Svetislavu Gonciću što su pozvali moju ćerku dajući joj mogućnost da oseti fantastičnu atmosferu ovog predivnog grada i dušu vaše zemlje”, istakao je glumac.

Bogata karijera u Jugoslaviji

Nuri je posle snimanja prvenca “Vrhovi Zelengore” Zdravka Velimirovića, igrao u brojnim filmovima i serijama. Svaki film u njegovom jugoslovenskom opusu bio je različit. “U ‘Vrhovima zelengore’ igrao sam sa Džeraldinom Čaplin, saznao sve o jugoslovenskom pokretu otpora, Titu, partizanima… Upoznao sam tako i istoriju zemlje. Moja najdraža uspomena je sa snimanja filma ‘Lepota poroka’”, istakao je umetnik.

Bio je zvezda i seks simbol

U Jugoslaviji je bio velika zvezda osamdesetih. “Bio sam mlad, sve mi je izgledalo veoma prirodno. Osećao sam ljubav na svakom koraku, kao da sam ovde rođen. Beogradu sam nekako pripadao. Obožavaoci su me čekali sa cvećem ispred Hotela ‘Moskva’, gde sam i sada odseo. Veoma sam srećan što će i ćerka upoznati srpsku bliskost i doprineti kulturnoj razmeni naše dve zemlje. Inače, kad sam je upitao da li zna da sam u Beogradu mnogo radio, odsečno mi je odgovorila: ‘Tata, radi se o mojoj karijeri!’”, otkrio je sa širokim osmehom.