web analytics
Članci

Vjerovali ili ne! Jugoslovenska narodna armija se nalazi u video igrici. Evo u kojoj i evo pojašnjenja. (VIDEO)

U pitanju je igrica “Wargame: Red dragon”, sa ekspanzijom “Dual Nation pack”.


U ovoj igrici , strategiji u realnom vremenu, postavljate se u ulogu komandanta jedne od vojski iz hladnog rata, u fiktivnim sukobima.
Možete takođe napraviti svoj scenario, gde se na bojnom polju mogu suočiti bilo koje dve vojske, ma koliko to nerealno izgledalo (na primer Južna Koreja vs. Južna Afrika, Kina vs. JNA).

E sad, pitanje je u kom se svetlu pojavljuje armija bivše SFRJ? Pa, u neutralnom. U slabo određenoj neutralnoj koaliciji koja se želi suprotstaviti ratu istoka i zapada (Jugoslavija, Čehoslovačka, Južna Afrika).

Moguće je komandovati različitim rodovima vojske, od mornarice do avijacije.
Pešadija je verno predstavljena 3D modelima, a u opremi imaju domaća oružja kao što je automat M70 ili M53 mitraljez “Šarac”.
Moguće je komandovati i motorizovanim, mehanizovanim i oklopnim jedinicama kao što su BTR-ovi, tenkovi T-55, T-72, M-84, kao i nedovršeni “Vihor” (Današnji M95 Degman).
Jugoslovenska avijacija u početku je prilično slaba i teško da se može suprotstaviti naprednijim mlaznim avionima, imajući u arsenalu mlaznjake prve generacije (Sabre i Thunderjet), a tek kasnije MiG21. Međutim, kasnije u igri moguće je komandovati neostvarenim projektom Novi Avion, kao i MiG29. Što se helikoptera tiče, na raspolaganju su GAMA i Mi8, a kasnije i Mi24.

Protuvazdušna odbrana je jedna od najjačih u igri, često predstavljajući problem neprijateljskoj avijaciji. Tu se pojavljuju čuvene prage, BOV “trocevci” (koji skidaju helikoptere samo tako) i improvizovano raketno oružje “Praćka”, kao i mnogi od poznatih sovjetskih sistema (KUB, Neva, Strela, Osa…)

Zanimljiva stvar je da se u igrici mogu čuti naređenja preko radija, te će vam vaši vojnici odgovarati na naredbe. Iako su malo glasovnu glumu odradili fiktivno, može da prođe, čim su ubacili ono čuveno “Druže komandante”.

O mornarici mnogo i nema, uglavnom su u pitanju ruske i kineske fregate , razarači i raketni čamci (Koji su fiksni za sve timove i nisu se sve zaista nalazile u sastavu JRM). Verujem da bi bilo dobro da su ubacili jugoslovenski DTM, ali da li bi i on bio prejaka priča za balansiranje “igrivosti”, s obzirom da desantni brodovi u igrici nemaju raketne sisteme.
Zanimljivo je da se kao jedna od jedinica pojavljuje i Mornarička Pešadija, poznata po filmu “Najbolji”.

VIDEO: