web analytics
Članci

Svi smo čuli, ali ne znamo značenje! Zašto se kaže “cijela Tuzla, jednu kozu muzla”? (FOTO)

Prva asocijacija na Tuzlu je ˝Cijela Tuzla jednu kozu muzla˝.

Cijela Tuzla, jednu kozu muzla, pa se hvali da se sirom hrani… Tako počinje legenda o tuzlanskoj kozi, čiji kip je smješten ispred Hotela Tuzla, piše portal skolski.ba.

Po nekima legenda o tuzlanskoj kozi datira još iz X stoljeća. Legenda je, kao i sve druge, vremenom mijenjala priču. O ovoj legendi su pisali mnogi, čak i ozbiljni historičari, romanopisci i humoristi, o njoj i na njoj su mnogi doktorirali. Naime, govorilo se da je prvo mlijeko u prahu proizvedeno u Tuzli od tuzlanske koze, a ne od Kulovićeve švajcarke.

Do danas se očuvala, vjerovatno najprihvatljivija, legenda o tuzlanskoj kozi iz perioda kada je Bosna i Hercegovina bila pod austrougraskom upravom. Naime, u Tuzlu je poslat proglas kojim se zabranjuje držanje koza i naređuje da se sve koze pobiju, jer se smatralo da uništavaju šume. Na Mosniku, jednom od tuzlanskih naselja, jedan Tuzlak se usprotivio popisima i sačuvao jednu kozu.

Neki stranac koji je u to doba posjetio Tuzlu i vidio kako ljudi tajno čuvaju, hrane i muzu jednu kozu izmisli i danas poznati stih:

 – Cijela Tuzla jednu kozu muzla.

Ovu legendu opisao je u svom djelu “Tuzlanski vremeplov” autor Dragiša Trifković.