web analytics
Članci

SNIMAK Ratni aerodrom i najveća vojna baza na otoku Vis, koju je izgradila JNA. (VIDEO)

Splitski avanturist Jurica Galić Juka istražio je u petoj epizodi svojih YouTube putopisa o otoku Visu nekoliko objekata koje je Jugoslavenska narodna armija (JNA) izgradila tijekom Drugog svjetskog rata.

Posjetio je raketnu bazu Stupišće i legendarni aerodrom iz Drugog svjetskog rata, koji je odigrao ključnu stratešku ulogu u razdoblju od 1944. do 1945. godine.

Nikola Vojković Rođo, prijatelj Jurice Galića Juke, detaljno je prikazao raketnu bazu Stupišće u svom videu. Ta najveća vojna baza na otoku Visu izgrađena je s namjerom čuvanja i lansiranja ruskih raketa namijenjenih za izvoz saveznicima. Rakete su bile impresivne dimenzija – duge šest metara i teške dvije i pol tone, s pola tone bojeve glave.

Unutar baze nalaze se dva skladišta, a rakete su se transportirale pomoću rampi. Zbog visokog stupnja opasnosti, rakete su bile napunjene jako otrovnim gorivom, što je zahtijevalo da ljudi ulaze s gas maskama i u sigurnosnim odijelima. Zanimljivo je napomenuti da iznad same baze postoje dvije kamene kućice koje su izgrađene isključivo kako bi služile kao kamuflaža za izlaze za nuždu.

Nakon toga, istraživanje se nastavilo u jednom od brojnih podzemnih kompleksa na otoku, posebno fascinantnom jer u njemu su sačuvana dva i pol topa.

VIDEO: