web analytics
Članci

Ratna veteranka iz Hrvatske: “Omladino, bolje odselite odavde nego da ratujete. Domoljublje se nosi u srcu, ne o ramenu.”

ULOŽITE PRIZIV SAVJESTI, pronađite negdje potvrdu da imate slabu krv, ili da imate loš vid. Odselite u neku pristojno uređenu zemlju, idite u Irsku, učinite bilo što, samo ne primajte oružje u ruke! Ni od koga, ni u čije ime. Pogotovo ne u ime podrške sveopćoj histeriji novonastalog patvorenog domoljublja. Domoljublje se nosi u srcu. Ne o ramenu.

“Veteranka sam Domovinskog rata i s gnušanjem promatram perfidiju političkog rukovodstva u Hrvatskoj koja sve glasnije zaziva i opravdava nove žrtve u nekom fantomskom budućem obrambenom ratu. Iz dana u dan pokušavaju mladima pod olinjalim motom domoljublja, časti i čega sve ne, nametnuti teret obaveze svete obrane nečega što je krvavim Domovinskim ratom već odavno trebalo biti obranjeno i osigurano – sloboda, mir i blagostanje”, napisala je na Facebooku veteranka domovinskog rata, inženjerka Vesna Grgić, a njena je objava, kojom se obraća mladima te proziva vladajuće, u kratkom roku prikupila više od tisuću lajkova.

Iza Vesne je, prema Registru branitelja, ukupno 1066 dana u borbenom sektoru. Tih je 1066 borbenih dana, kaže veteranka, proteklo u čestim agonijama kašlja i teškog gušenja, zbog astme s kojom je ona, bez premišljanja, krenula u rov.

Otvoreno pitanje veteranke Vladi 

“Ne mogu se ne upitati ima li netko u Vladi nepodmirenih računa s privatnim sektorom i trgovačkim lancima koje treba zaposliti dovođenjem mladih ročnika u vojne kampove?”, kaže Grgić za Index, a premijeru i Vladi upućuje čitav niz zanimljivih pitanja :

“Je li Hrvatska država temu služenja vojnog roka otvara zato da pojedinci dobiju priliku uzeti proviziju od privatnih firmi koje bi trebale trgovati sa Hrvatskom vojskom kako bi opremile mlade ročnike?

Je li zato da iznimno loše opremljena Hrvatska vojska dobije svoj smisao postojanja?

Je li zato što Hrvatsko čelništvo ne vjeruje da će Hrvatsku braniti NATO u slučaju ratne opasnosti?
Ili netko u vrhu države uistinu vjeruje da stvarno postoji mogućnost da Hrvatska bude napadnuta i da će se država moći obraniti sa mladima koji nisu imali nikakvu kvalitetnu vojnu obuku?”, pita Vesna Grgić.

Tvrdi kako se na podao način mladima obećava zabava, druženje i uživanje u prirodi, a prava je istina da ih se priprema na divljaštvo i brutalnost ratovanja.

“Od mladih bi nakon samo nekoliko dana, kako kažu, neformalnog i ugodnog druženja u prirodi na najjednostavniji način stvorili doživotne vojne obveznike koji bi činili ništa drugo do ogromni, neuki i neopremljeni pričuvni sastav – nečije topovsko meso.

Nije pitanje hoće li doći do vojnog konflikta u svijetu već kada. Zar tako nepripremljenu mladost slati na rusku granicu ili na jugoistočnu granicu od kud se očekuju nove komplikacije sa Bliskog istoka. Neminovno se nakon svega postavlja pitanje kako ne posumnjati da naš državni vrh, u svoj svojoj drskosti, neće iznebuha donijeti zakon po kojem će svim ročnicima, nakon obuke, na nekoliko godina ograničiti slobodu kretanja ili čak zabraniti putovanje u inozemstvo, s opet nekom suludom pričom o nekoj fantomskoj ugrozi suvereniteta RH?”, kaže Grgić za Index.

Plenkoviću poručuje da, ukoliko “treba topovsko meso, vojsku koja će slijepo slijediti neke nove ratne profitere ili ginuti širom svijeta za tuđe ciljeve, školuje isključivo one kojima je to vlastiti izbor”.

“Vojna obuka se može organizirati i u okviru srednjoškolskog izbornog obrazovnog programa kroz koji bi mladi, bez prisile, u ugodnom i poznatom okruženju usvajali znanja i vještine koje su sami izabrali. Takav vid obuke bi bio i osjetno jeftiniji od vođenja mladih na „idilična kampiranja“ s jeftino prozirnim obrazloženjem da je sve to u ime čeličenja, učenja disciplini i odgovornosti… Gospodo na vlasti zar vi doista smatrate kako su mladi u Hrvatskoj tek hrpa nediscipliniranih i neodgovornih mlitavaca?”, otvoreno pita veteranka Vesna Grgić.


(index.hr)