web analytics
Članci

PROBAJ DA IM POBJEGNEŠ: Jugoslavenska milicija za ukradeno pile odbijala bubrege! (FOTO)

Imali smo sistem koji je poštovao njihov rad, sistem koji nije tražio od policije da bude saučesnik u stvaranju kriminalizovane društveno-političke elite.

Moj otac Vladimir radio je čitav radni vijek u policiji, u krim službi kao inspektor, još za one države dobijao je ordene rada. Drugi kažu da je bio dobar u tom poslu, otišao je u penziju gotovo bez ijednog neriješenog slučaja. 

Stan u kom smo živjeli bio je u neposrednoj blizini zgrade policije. Pošto smo već rano eskivirali tete, a u gradu nije bilo vrtića, ja sam čuvao mlađu sestru. U travnatom dvorištu zgrade policije, igrali smo se lopte sa policajcima, palili smo sirene i rotacije, skidali im kape i sakrivali ih.

Znao sam ih sve poimenično i oni mene. 

Kada su išli da obezbjeđuju neke ultra zanimljive događaje kao što je borba ovnova na Vučijoj planini, vodili su me sa sobom, pa sam sa vrha landrovera imao i VIP pogled na borilište, mlade ovnove, ali i na djevojke. 


Nikad ih nisam doživljavao kao autoritete, uvijek su to bili moji drugari. Radili su dobro svoj posao i, što je najvažnije, moglo im se vjerovati. Bilo je dovoljno da se pojave na mjestu nevolje, pa da se situacija odmah smiri. Fudbalske utakmice obezbjeđivali su u košuljama kratkih rukava, dvojica do trojica maksimalno, kakvi crni panciri ….. 


Imali smo sistem koji je poštovao njihov rad, sistem koji nije tražio od policije da bude saučesnik u stvaranju kriminalizovane društveno-političke elite. 


Danas je drugačije


(6yka.com)