web analytics
Članci

PRIČA IZ JNA. Karaula “Sela na Krasu”, Slovenija. (FOTO)

Retko se može naći neki izvidjač koji nije bio na karauli “Sela na krasu” čiji smo privremeni stanovnici bili po nekoliko puta godišnje, sve do 1985.godine, kada je ona bila u dosta lošem stanju i nije se isplatilo ulagati u njeno renoviranje.

Pored toga u njoj nije bilo vode koju smo, zajedno sa hranom, svakodnevno dovozili sa obližnje aktivne karaule u selu Nova Vas. Podsećanja radi, karaula se nalazila u graničnom pojasu čija je širina iznosila 100 m od granične linije sa Italijom. U graničnom pojasu su se mogli kretati samo vojnici graničari, granična policija i meštani sa posebnom dozvolom i to na za to odredjenim mestima. Naši izvidjači su se obučavali u osmatranju graničnog pojasa, bili su u sastavu graničnih patrola i zaseda zajedno sa vojnicima graničarima sa karaule Nova Vas. Bilo je to lepo iskustvo jer smo se svi po prvi put nalazili na granicnoj liniji u specifičnim okolnostima koje ranije nismo mogli imati.


Da li se sećate da nismo smeli gledati i osmatrati na italijansku teritoriju, prelaziti niti jedan cm, bacati kamenje ili opuške cigareta, čak ni pucati ako bi metak završio na italijanskoj teritoriji iako bi nam životi bili ugroženi… a neki od nas su prelazili bar na jedan korak, sunčali se jednom nogom u “Jugi” a drugom u Italiji, i činili druge raznorazne prestupe ili “granične incidente” kako su se tada nazivali. Ako imate takvih anegdotica slobodno pišite o njima. Više nema raporta i kažnjavanja, sada su to samo lepa sećanja na nestašluke iz mladosti. Pogledajte fotografiju stare karaule Sela na Krasu u fazi raspadanja i pre totalnog orušavanja krova. Danas su od nje ostale samo zidine, što možete videti na priloženoj fotografiji.

Izviđači čete