web analytics
Članci

Pokušaj atentata na predsjednika Tita u Dubrovniku. Branko Rudić pucao. Tita SPASIO pancir! Evo čiji je bio plan.

Atentat na predsjednika Tita je pokušao da izvede potpukovnik Branko Rudić koji iz blizine ispalio tri hica. Plan su bile skovale informbirovske emigracije u SSSR i Rumuniji!

Josip Broz Tito preživio je 1950. godine atentat u Dubrovniku i to zahvaljujući tome što je nosio pancir.

Tu informaciju objavio je “Dubrovački dnevnik” navodeći da su bezbjednosne službe JNA i Maršalat imali informacije da bi moglo doći do atentata, zbog čega je Tito stalno nosio neprobojni prsluk. Ističe se da je plan o Brozovoj likvidaciji skovalo rukovodstvo informbirovske emigracije u Sovjetskom Savezu i Rumuniji, koji su zaključili da bi ga trebalo ubiti na klasičan način.

Za atentatora je izabran potpukovnik Branko Rudić, jedan od ličnih Titovih pratilaca. Plan je bio da se atentat izvrši u rezidenciji u Dubrovniku.

Rudić je iz neposredne blizine ispalio tri hica pravo u Tita dok je dolazio u radni kabinet iz svoje sobe. Međutim, pancir ga je spasio sigurne smrti.

“Dubrovački dnevnik” napominje da je atentat u Dubrovniku dugo bio tajna i da ništa o tome nije objavljeno. Kako je navedeno, pomenuo ga je samo historičar Vjenceslav Cenčić.

Ipak, o atentatu u Dubrovniku 1950. godine govorio je penzionisani general-major JNA i bivši pripadnik KOS Marijan F. Kranjc, autor knjige “Urote i atentati na Tita”. On je takođe naveo da je Branko Rudić u Tita ispalio tri hica, ali da ga meci nisu povrijedili jer je nosio zaštitni prsluk.

Kako je naveo Kranjc, cilj je bila politička kompromitacija ili raspad Jugoslavije. Smatra da su međunarodne zavjere bile najopasnije, “poput informbirovske, kombinovane sa raznim vojnim i diverzantsko-terorističkim grupama”.

Novosti