web analytics
Članci

Najveći narodi na svijetu BEZ SVOJE DRŽAVE. Postoji narod od 76 mil. stanovnika bez države. Evo koji su sve…

Kurdi (kur. کورد) su etnička grupa iz Srednjeg istoka, koja pretežno naseljava područje koje obuhvaća dijelove jugostične Turske (Severni Kurdistan), sjevernozapadnog Irana (Istočni Kurdistan), sjevernog Iraka (Južni Kurdistan) i sjeverne Sirije (Zapadni Kurdistan). Kurdi su kulturološki, istorijski i lingvistički klasifikovani kao dio iranskih naroda.

Globalno, procjenjuje se da Kurda ukupno ima negdje od 30 do čak 45 miliona, od čega ogromna većina živi u regionu koji se naziva Kurdistan. Međutim, značajne zajednice kurdske dijaspore žive na zapadu Turske, naročito u Istanbulu. Skoraška kurdska dijaspora razvijena je u zapadnim zemljama, posebno u Njemačkoj. Kurdi su većinsko stanovništvo u autonomnoj regiji Irački Kurdistan i značajna su manjinska grupa u Turskoj, Iranu i Siriji, gdje kurdski nacionalistički pokret potražuje veću autonomiju i prava.

Siki su narod Indije prepoznatljiv po turbanu, širokim pantalonama i dugačkim bradama. Zbog svog izgleda, često se mešaju sa radikalnim islamistima, iako sa njima nemaju baš nikakve veze, kao ni sa većinskom hinduističkom religijom. Ko su siki i šta sve predstavlja sikizam kao njihova religija saznajte u ovoj reportaži.

Sa 23 miliona vernika širom sveta, sikizam zauzima peto mesto u svetu po broju vernika. Uprkos tome, o ovoj religiji i njenim miroljubivim sledbenicima se malo zna, a zbog svog tradicionalnog načina odevanja, ljudi ih obično mešaju sa muslimanima.

Tamili su etnička grupa južne Azije čija pisana historija datira najmanje dva milenijuma. Najstarije tamilske zajednice su one u južnoj indiji i sjeveroistočnom dijelu Šri Lanke. Postoje veliki broj tamilskih emigrantskih zajednica širom svijeta, posebno u centralnoj Šri Lanki, Maleziji, Singapuru, Fidžiju, Mauricijusu i Južnoj Africi, a nešto novije zajednice postoje u Australiji, Kanadii dijelovima Evrope.

Joruba ili Yoruba [joru’ba], narod u zapadnoj Africi, najvećim dijelom u jugozapadnoj Nigeriji, Beninu i Togu; 20 do 30 milijuna pripadnika. Jorube su činili velik dio robova odvedenih od XVI. st. nadalje u južnu Ameriku (Brazil), na Kubu i na Karibe. Kolijevkom svoje civilizacije Jorube smatraju grad državu Ife, koji je prema predaji osnovao Oduduwa, sin vrhovnoga božanstva, i koji je dugo bio njihovo vjersko središte. Iako imaju zajednički jezik i kulturu, Jorube vjerojatno nikada nisu bili politički ujedinjeni.

Igbo, ponekad (posebno u prošlosti) nazivani i Ibo, jedan su od najvećih naroda u Africi. Većina Igboa živi u jugoistočnoj Nigeriji, gdje sačinjavaju 18% stanovništva, ali se u većem broju mogu pronaći i u Kamerunu i Ekvatorijalnoj Gvineji. Njihov jezik se također naziva igbo.

FOTO:

This image has an empty alt attribute; its file name is viber_image_2020-07-02_11-13-10-1019x1024.jpg