web analytics
ČlanciNostalgija

Najvažniji savjet za doček 1979.: Štedite struju – da je ne dočekate u mraku

NADAMO se da ćemo Novu godinu dočekati pored televizora, ali preporuke o štednji struje i dalje važe. Zato se i u najdužoj noći opredijelite za svijeće. To je aktualno i neusporedivo romantičnije.

U trenutku dok pišemo ove redove vlada nestašica običnih svijeća. Ali, onih dekorativnih, u boji, raznih oblika i veličina ima u svim robnim kućama i kod voskara. Njih, uostalom, koriste u vrijeme prekida struje mnoge iskusne domaćice, jer duže traju i – ne kaplju.

Od nekoliko ovakvih svijeća možete napraviti atraktivnu “ikebanu”, ali morate voditi računa da ih postavite daleko od zapaljivih predmeta i da osigurate neku vrstu podloge, jer vosak kapljući može oštetiti stolnjak ili namještaj. Poredajte ih na neki tanjur ili stari poslužavnik, dopunite aranžman šišarkama donesenim s nekog izleta ili kuglicama za jelku.

Ako ste od onih sretnika koji imaju peć za čvrsto gorivo i jedna oblica, da ne kažemo panj, može dopuniti “ikebanu”. Ako ste kupili male, okrugle ili jajaste svijeće, ili želite iskoristiti ostatke od prosinačkih mračnih večeri, kartonska ambalaža za jaja (možete je obojiti ili poprskati sprejom za jelku) odigrat će ulogu efektnog svijećnjaka. Vjerojatno ćete imati još mnogo ideja, a zahvaljujući romantičnoj svjetlosti svijeća, ambijent će biti kao u pomodnoj diskoteci ili šik restoranu.

Kupili ste prošle godine električne svjećice za jelku? Ove godine, za doček, u interesu štednje ukrasite je pravim, a skupe lomljive ukrase (gotovo da nema ukrasa ispod 10 dinara) zamijenite slatkim kolačima. Djeca će biti oduševljena.

Recept je jednostavan: pola kilograma oštrog brašna, 240 grama putra ili margarina, 140 grama šećera u prahu, 1 žličica praška za pecivo, 2 žumanceta, 2 vanilin šećera i malo mlijeka – tek da se zamijesi.