web analytics
Članci

MINHEN 1977. Plan podjele Jugoslavije! Skinuta oznaka TAJNOSTI. (FOTO)

NACRTAN U MINHENU Otkriven je tajni dokument CIA i njemačke obaveštajne službe BND koji govori o ponovnom crtanju granica Jugoslavije i albanskih zemalja u regiji, pišu albanski mediji.


Tajnik CIA ga je klasificirao kao povjerljiv, a on je navodno „nacrtan“ u Minhenu, 1977. godine, na sastanku između agenata američke CIA i njemačkog BND. Planom je predviđena podjela Jugoslavije na dva velika bloka: blok koji bi bio pod njemačkim utjecajem i blok koji bi bio pod američkim utjecajem. A, kada se pogleda trenutna situacija, jasno je da se sve nastavilo upravo prema tom planu.

Dokument koji je objavio britanski Telegraph pokazuje da sporazum CIA i BND SFR Jugoslaviju dijeli u tri kolonije, odnosno sfere interesa. Sličan obrazac podjele napravljen je i tokom Drugog svetskog rata. Prema ovom dokumentu, velike sile će podeliti SFR Jugoslaviju na ovaj način:

Slovenija, kontinentalna Hrvatska, Istra, sjeverna i zapadna BiH će postati dio zone njemačkog utjecaja, dok će Dalmacija, Crna Gora, Kosovo, dio Raške, Preševska dolina i Makedonija pripadati SAD i biti pod njenim uticajem, Vojvodina i južni Banat će pripadati Mađarskoj i biti pod njenom moći.

Teritorija nezavisne Srbije bi bila današnja Srbija, ali bez Kosova i celog južnog dela Srbije, i bez Vojvodine, koja bi bila mađarski protektorat – pišu srbijanski mediji.

CIA je, navodi se, isplanirala da „razmontira“ Jugoslaviju početkom ’70-ih godina, 10 godina pre smrti vođe Jugoslavije Josipa Broza Tita. Odnedavno su stari dokumenti CIA-e, kao i razni planovi i scenariji sada su otvoreni za javnost, ali i za analizu povjesničara i novinara.

Intrigantna izvješća o hladnom ratu govore o jačanju decentralizacije u Titovoj Jugoslaviji i predviđa da je „stabilnost u post-sovjetskoj eri neizvjesna“. Karte SFRJ su cirkulirale kroz tajne službe od 1981. godine, nakon Titove smrti, jer je CIA znala još 1970. godine da će se Jugoslavija raspasti.

Podjela Jugoslavije u sferu interesa već je tada postala činjenica, i trebalo ju je samo obaviti. Na miran ili krvav način. U Drugom svjetskom ratu podjelu Jugoslavije izvršile su njemačke, talijanske, bugarske i mađarske invazivne snage. U skladu sa politikom Osovine, Jugoslavija je i tada likvidirana kao država.

Nijemci i Talijani su tada formirali tri državna protektorata: Nezavisnu državu Hrvatsku, Nedićevu Srbiju i Nezavisnu državu Crnu Goru, u kojima su jugoslavenski narodi formalno imali praktično državljanstva u novom redu Hitlera, dok su periferni dijelovi Jugoslavije jednostavno bili anektirani od strane susjednih država: Njemačke, Italije, Mađarske, Bugarske i Albanije.

Izdavanje ovih dokumenata rasvjetljava plan, koji je imao očigledno svoje reference na konkretnom tlu i pokazao da ništa nije slučajno …

(Telegraf/Espreso/Croativ)