web analytics
Članci

M4 Sherman. Američki borbeni tenk u JNA! Opis, karakteristike. (VIDEO)

M4 Sherman je bio glavni američki tenk tijekom Drugom svjetskog rata.

Jugoslavija je u to vrijeme vjerovatno bila jedina zemlja u svijetu koja je uporedo koristila najbolje istočne tenkove (T-34) i zapadne (M-4) tenkove.

„Tenk ‘M-4 šerman’ je 1948. godine isporučen Jugoslaviji. Isporučeno je oko 600 komada tenka. On je u upotrebi bio do 1966. godine, kada počinje njegovo povlačenje.

„Šerman“ je u Jugoslaviji veoma toplo dočekan, a pripadnici JNA nisu krili oduševljenje kada su ga dobili. Hvalili su njegovu pouzdanost i lakoću rukovanja. Ipak, imao je i određene mane. Zbog visine bio je lako uočljiv na bojištu, imao je nešto slabiji oklop i nedovoljno efikasan top.

Osnova ovoga tenka je dizajn njegovog prethodnika M3 Lee koji je bio procijenjen nezadovoljavajućim početkom drugog svjetskog rata. Jedina konkretna razlika između ova dva tenka je bila upotreba dva topa u M3 što je procijenjeno kao nepraktično rješenje koje je zamijenjeno klasičnom kupolom kakvu su imali svi tada moderni tenkovi. To na kraju nije otklonilo sve greške dizajna koje se mogu najbolje uočiti ako se usporediti slika Panzer III ili Panzer IV tenka sa Shermanom. On je jednostavno bio previsok tenk što je za posljedicu imalo rano otkrivanje njegove pozicije u sukobu s protivnikom.

Osnovno naoružanje ovog tenka je činio top kalibra 75 mm koji je mogao probiti oklop tenkova Panzer III i Panzer IV na zadovoljavajućoj udaljenosti dok je Tigrov Panzer VI oklop mogao probiti samo u bliskoj borbi s boka ili straga. Konstrukcijska greška Shermana je bila njegova laka zapaljivost u slučaju da bilo kakav projektil uspije probiti oklop. Zbog toga je prvobitni oklop od 50 mm povećan na 75 mm, ali ni to nije bilo dovoljno tako da kraj rata ovi tenkovi dočekuju ponižavajuće noseći na sebi vreće s pijeskom, čelične ploče od neprijateljskih tenkova kako bi smanjili mogućnost proboja vlastitog lošeg oklopa. Posebna inačica ‘Jumbo’ razvijena je s dodatnim oklopom kako bi predvodila oklopne kolone i služila kao mamac za protuoklopne topove.

Zbog velikog broja ovih tenkova od njega je napravljen i veliki broj promjena koje u stvarnosti nisu bile ništa drugo nego opcije prikačene na standardni tenk tako da se to samo se sebi ne može nazvat prenamjenom. Primjer toga je bio tenk koji kako se kreće udara lancima po zemlji ispred sebe da aktivira mine i slično.

Prenamjena

Jedina konkretna prenamjena ovog tenka je bio protutenkovsko oklopno vozilo M10 koje je koristilo efikasniji 76mm (3 incha) top od Shermana. Za razliku od Njemačke SAD je tijekom ovog rata proizvodio protutenkovska vozila s kupolom tako da stvarne razlike između M10 i klasičnih tenkova nema.

Nakon što se top od 76mm pokazao nedostatnim, napravljeno je nova kupola s topom od 90mm, vozilo je dobilo oznaku M36. Svoju upotrebu doživjelo je i za vrijeme Domovinskog rata u kojem se koristilo kao samohodni top.

Karakteristike tenka

VIDEO: