web analytics
Članci

Dr. Mustafa Pintol, heroj! Sačuvao život srpskog dječaka, od zločina odreda ARBiH i HOS, u selu Ledići, kod Trnova. Čuvao je i srpske logoraše u logoru “Silos”.

U ljeto 1992 godine, između 3 i 12 Juna, formacije ARBiH, zajedno sa odredom HOS-a, izvršile su jedan od najstrašnijih zločina protiv civilnog stanovništva u selu Ledići, kod Trnova nedaleko od Sarajeva.

Spletom okolnosti, ranjeni dječak je došao u ruke doktoru Mustafi Pintolu u ratnoj bonilnici na planini Igman kod Sarajeva, u kojoj je on bio odgovorni doktor. Doktor Pintol je spasio povrijeđenog dječaka, međutim, nakon što su zločinci saznali da je jedan dječak preživio, prijetili su dr. Pintolu da im dijete isporuči u najkraćem roku.

Uvidjevši da ne postoji drugi način, nego da dječaka skloni iz reona vojne bolnice na Igmanu, doktor Pintol se obratio svojim roditeljima, sa zahtjevom da oni pričuvaju dječaka u svom selu Lukavac na planini Bjelašnici.

Nakon što su preuzeli brigu o preživjelom dječaku, porodica Pintol se našla na udaru svojih sugrađana iz sela, koji nisu bili zadovoljni činjenicom da se u njihovom selu štiti taj dječak, i koji su pokušavali da naude i njemu i njegovim zaštitnicima tj. majci Derviši i ocu Adviji. Najkritičnije je bilo, kada bi kroz selu prolazile razne vojne jedinice, jer je tada bio najveći i rizik da se nešto loše dogodi.

Smirenim glasom majka Derviša (preminula 2021. godine) objašnjavala je razne situacije i scene koje je doživljavala, štiteći „neprijateljsko dijete“, i odbijajući razne novčane iznose da ga preda „dušebrižnicima“ koji su joj se nudili u tom periodu. Tadašnji dječak Dragan Vasić nakon 6 mjeseci čuvanja od strane porodice Pintol, razmjenjen je živ i zdrav i predat svojim roditeljima, koji su mislili da je on već likvidiran i koji su njegovu smrt oplakivali punih 6 mjeseci. Porodica Pintol nikada nije uzela niti primila nikakvu materijalnu korist za tu razmjenu.

Doktor Mustafa Pintol je poginuo pod sumnjivim okolnostima na Sarajevskom airodromu 5 marta 1993 godine.

Jedna od mogućih teorija jeste, da je zbog svoje nesebične dobrote, koju je pokazivao posebno prema srpskim zatvorenicima iz logora Silos iz Tarčina, doktor izritirao sam vrh vojne strukture komande ARBiH, kojoj nije odgovarao doktorov način ophođenja, i koji su zbog toga učinili sve da ga diskredituju čak i davajući lažne podatke o njegovoj smrti.

Obzirom na to da je dr. Pintol bio u logoru Silos, te pružao pomoć srpskim logorašima, jedan od logoraša je podijelio par riječi o djelu dr. Pintola.

Tekst: Muhamed Kovačević, preokret.info