web analytics
Članci

Koje je šlemove koristila JNA i od kog materijala su se pravili za našu armiju?

JNA uvodi svoj dizajn, šlem ”M 59” koji u osnovi podseća na bugarski, ali znatno pitomije deluje nego nemački. Na njemu su se u prvim serijama mogle videti spolja i zakovnice koje su držale zakačke podvesnog sistema i po tome se mogu razlikovati od kasnijih, masovnih serija.

Šlem je prikazan prvi put na prvomajskoj paradi 1960. godine u Beogadu i govorkalo se da je na njegov izgled uticao lično Tito.  

Ovaj šlem je dugo ostao bez ikakvih izmena u JNA, da bi neznatnu modifikaciju doživeo u modelu ”M-59/85”. Modifikacija se sastojala od neznatnog opsecanja konture oboda na nove dimenzije i izmena u sistemu vešanja unutar šlema: umesto devet komada nosača opreme  (šest za temene trake i tri za centralnu traku) na kalotu je privareno samo šest šarnira sa šnalom gde se pričvršćuju i temene i centralna traka. Sa unutrašnje strane utisnuta je oznaka proizvođača ”TRZH-59-85” (Tehnički remontni zavor Hadžići). Tako modifikovan šlem imao je sledeće dimenzije:

  • Dužina: 280 (plus/minus 2,5mm).
  • Širina: 234 (plus/minus 2,5mm).
  • Visina: 150 (plus/minus 1,5mm).
  • Masa šlema: 1350 grama. 

JNA je imala sluha za pojavu novih materijala, pre svega kevlara. On ima značajne prednosti u odnosu na čelične (metalne) šlemove: efikasnija zaštita, manja masa, konforniji za upotrebu, velike mogućnosti za montiranje razne opreme (sistem veza, razni nišani, go-pro kamere, itd); termički je stabilan (mala odstupanja temperature leti i zimi), itd. Istina je da on ima rok trajanja (relativno je osetljiv na vlagu pa postaje krt) te se može reći da je on, na neki način, potrošna roba; međutim, to što mu trenutni razvoj tehnologije omogućava balističku zaštitu standarda ”V-630” stavlja ga u nadmoćan položaj u odnosu na šlemove od drugih materijala.  Prvi kompozitni šlem JNA bio je ”M89” čiji proizvođač je bio ”Eurokompozit” Prilep i rađen je u odgovarajućim bojama za KoV, RV i MUP. Nisu stigli, usled poznatih događaja, da popune formacijski broj tim šlemovima, pa se taj šlem po raspadu države pojavljivao na više mesta. Tako smo dobili i šarenilo šlemova jer su iz magacina RR izvlačeni razni modeli, samo da bi se ”zadovoljilo tržište”.

oruzjeonline