web analytics
Članci

I OVO JE BOSNA Musliman platio OBNOVU CRKVE stare 700 godina! “Neka svet vidi da nije sve tako crno”. (VIDEO)

Huso, kako ga zovu prijatelji, je platio sve što je dosad izgrađeno i istraživano iz svog džepa. Kako kaže, niko od nadležnih iz Federacije BiH i same države nije htio da učestvuje u tome. Hrišćanska crkva stara najmanje 700 godina pronađena u Bugojnu veliko je otkriće, ali isto tako veliki je potez što je njenu obnovu u potpunosti platio Husein – Huso Smajić iz Bugojna, koji o ovom zdanju redovno brine.

Prilikom otkopavanja na zemlji Smajića je pored ostataka crkve pronađeno i 12 pokojnika, od kojih je jedan broj bio prekriven svilom, zlatom i baršunom, tako da je sigurno da se radi o kraljevskoj porodici. Pretpostavlja se da je u prvom grobu, najvećem i najraskošnijem, sahranjena kraljica Jelena Gruba, koja je prijesto naslijedila od supruga i koja je vladala u periodu od 1395. do 1398. godine.

Huso, kako ga zovu prijatelji, platio je sve što je dosad izgrađeno i istraživano iz svog džepa. Kako kaže, niko od nadležnih iz Federacije BiH i same države nije htio da učestvuje u tome.

– To je naša stvarnost, mi ćemo pre pustiti da ovako nešto propada nego da ovdje imamo toliko turista da ne možemo proći. To je valjda ta politika koja nam dolazi iz Sarajeva – kaže Smajić.

Zemlja u kojoj je pronađeno historijsko blago u vlasništvu je porodice Smajić od 1953. godine. Kupili su je Husini pokojni roditelji i dalje prenijeli njemu, koji je sasvim slučajno otkrio šta se nalazi par metara ispod zemlje.

– Radili smo na akumulaciji za jednu malu centralu ovde i tako došli do prvih otkrića – govori Huso.

Stari grad Vesela straža, kako je pravi naziv bogatog lokaliteta, sada je mjesto dostojno svake pohvale. Stara crkva je sređena i očuvana od zaborava, tu su i veliki krst, slika Isusa, zvono, konak i mali objekat ukopan pod zemljom gdje su uredno očišćene kosti svih pokojnika.

– Pop Slaviša je veliki čovjek i pravi prijatelj, a danas je takvih malo – tvrdi Huso.

Zbog toga što ljude ne dijeli po vjeri i naciji Huso je, kaže, imao dosta problema, stalno sluša pogrdne nazive koji su mu upućeni, priče kako ga treba izbaciti iz Islamske zajednice i slično, ali on ne mari.

– Šta ja znam što se tako ponašaju, valjda im smeta ta crkva što se gradi – ističe Huso.

Koliko ga ne interesuju priče zlonamjernih, kako kaže, pokazao je i time što rado zvoni na zvoniku izgrađenom pored stare crkve, jer za Husu crkva koju gradi nije ništa negativno nego objekat tolerancije, ljubavi i mira.

Na Vaskršnji ponedeljak na Veseloj straži su imali izložbu eksponata i druženje. Huso kaže da je pozvao predstavnike sve tri najveće konfesije u BiH, ali da se “njegovi” nisu odazvali.

– Svi su se odazvali osim pripadnika Islamske zajednice. Stvarno ne znam šta je sa tim ljudima. Ne razumijem takvo ponašanje, a ovamo se stalno priča o suživotu i cjelovitoj BiH – kaže on.

VIDEO pogledajte klikom OVDE.

izvor: (Kurir.rs)