web analytics
Članci

Evo kako su Bošnjaci i Srbi švercovali MUNICIJU i HRANU u toku rata. “Dobro veče. Večeras imamo ulje i šećer. Sutra ćemo imati granate i metke.” (VIDEO)

Ljudi su manje – više upoznati sa švercom koji su međusobno radile Armija Republike Bosne i Hercegovine i Vojska Republike Srpske.

Dok je narod ginuo, švercovalo se oružje, prehrana, teritorije… To je zapravo javna tajna. Uglavnom to svi znaju a ne znaju. Ćutimo i pravimo se naivni pred ovom činjenicom. Obzirom na to da su Srbi i Bošnjaci međusobno ratovali u toku devedesetih, kako je moguće da su međusobno trgovali?

Da bude paradoks veći, Armiji Republike Bosne i Hercegovine kada je zafalilo municije, kupovali su ni manje ni više nego od svojih protivnika, Srba.

I Srbi i Bošnjaci su “zažmirili na jedno oko” i prihvatili trgovinu. Jednim dobro da prodaju i zarade, drugim dobro da se odbrane.

Jedan od primjera šverca, kada padne noć, opisao je Igor Gajić. Bivši vojnik Vojske Republike Srpske.

Dobro veče.

-Dobro veče.

Šta ima?

-Evo, imamo za danas ulje i šećer, toliko i toliko košta.

Šta imamo sutra?

-Imamo neke granate, imamo nešto metaka, toliko i toliko košta.

Završeno

Džak brašna je koštao 100 maraka, kutija keksa je koštala 30 maraka.

Atif Dudaković je naveo da je u jednom trenutku 3 metka koštalo 1 marka, potom 2 metka je koštalo 1 marka, ali Dudaković navodi da je bio spreman platiti i 1000 maraka metak, ako je u tom trenutku bilo potrebno.

Takođe je naveo da se vojska snabdijevala na tri načina. Vlastitom proizvodnjom, zaplijenom od neprijatelja, te ustupkom od strane drugih ili drugim riječima – švercom.

Manojlo Milovanović je naveo da mu je Dudaković lično potvrdio da je kupio municiju od, kako je Milovanović naveo, “tvojih Srba”.

VIDEO pogledajte klikom OVDJE.

Cijeli dokumentarac, klik OVDJE.