web analytics
Članci

DA SE NE ZABORAVI! Mehmed Ćehajić je spasio oko 150 Srba, davajući im bjanko propusnice. Zbog toga su ga ustaše zatvorili, mučili i zvjerski ubili!

Policajac Mehmed Ćehajić, sin Mustafe, iz Bosanske Dubice, još prije izbijanja Drugog svjetskog rata radio je kao policijski službenik u Mostaru na odjeljenju legitimacija.

Foto: ilustracija

Kasnije ga je preuzela policija NDH. U jeku ustaškog progona Srba ovaj je čovjek nesebično pomagao unesrećene ljude u skladu sa svojim položajem i mogućnostima, što će platiti vlastitim životom. Kao službenik policije, falsificirao je, a ponekad prevarom pretpostavljenih dobijao originalne potpise na propusnice koje su ilegalno dostavljane interniranim srpskim porodicama. Na bjanko propusnice, kakve su internirci dobijali od Ćehajića, upisivali su više osoba, odnosno onoliko koliko je imena moglo stati na neodštampani dio propusnice. Na ovaj je način Ćehajić od sigurne smrti spasio između 120 i 160 Srba koje je ustaška vlast namjeravala pobiti. Za svoje dobročinstvo nikad nije uzeo niti tražio bilo kakvu naknadu.

Ustaški policajac Glavaš otkrio je i prijavio Ćehajića, a upravitelj redarstva Mate Roko naredio je da ga se uhapsi. Dugo su ga zadržali u mostarskom zatvoru, tukli, ispitivali, vodili u Dubrovnik na suočenja i konačno predali sudu u Mostaru. Nakon raznih tortura, Mehmed Ćehajić prebačen je u ustaški logor, gdje je 3. februara 1943. godine ubijen. Iza njega su ostali supruga i četvero djece.

stav.ba