web analytics
Članci

Bruno iz Hrvatske upoznao Srbina koji mu je u ratu spasio život. “Doživotno sam mu zahvalan. Drugi su me tukli, on me zaštitio!” (FOTO)

Bruno Ivković pamti Jovu Kneževića, bivšeg oficira JNA i kasnije pripadnika vojske SAO Krajine, kao jednog od rijetkih ljudi koji su mu pomogli nakon zarobljavanja i batinanja.

vecernji.hr

“Nakon zarobljavanja u Pridragi, prvo su me odveli u Karin. Tamo su bili izmiješani rezervisti u sivomaslinastim uniformama i naoružani četnici s različitih strana”, prisjeća se Ivković.

“Skupina naoružanih vojnika, kada sam im dospio u ruke, odmah su me htjeli ubiti. Jedan od njih je već izvukao nož. Na sreću, pojavio se čovjek u uniformi JNA s činom. Posvađao se s njima, gotovo potukao, u jednoj je repetirao pušku i zabranio im da me diraju. Sklonio me u obližnju kuću, dao mi jesti i razgovarao sa mnom. Rekao sam mu kako se zovem i što mi se dogodilo”, ispričao je Ivković.

Taj čovjek bio je Jovo Knežević iz zaseoka kod Knina.

“Mene su ubrzo nakon toga odveli u Benkovac, ali nikad nisam zaboravio tog čovjeka. Doživotno sam mu zahvalan jer mi je spasio život” dodaje Ivković.

Negdje 2010. godine, Knežević je nazvao Ivkovića u Vukovar. “Bilo je šokantno, nisam mogao vjerovati. Dugo smo razgovarali. Rekao mi je da živi u Beogradu, ali da pokušava obnoviti kuću u Kninu i da se želi vratiti. Nakon Uskrsa, došao je sa sinom kod mene. Bio sam sretan što ga mogu ugostiti, a i danas se povremeno čujemo. Vjerujem da ćemo se uskoro ponovno sresti” zaključio je Bruno Ivković.

Ivković je te, 1993. godine, imao samo 21 godinu kada je bio ranjen gelerima minobacačke granate, te potom zarobljen.