web analytics
Članci

Poluautomatski snajper M76! 7.92×57 mm, Mauser. Opis puške, gađanje. (FOTO, VIDEO)

Zastava M76 je poluautomatski snajper kojeg je u drugoj polovini 1970-ih razvila kragujevačka vojna industrija Zastava Oružje.

Vojna industrija Zastava Oružje razvila je tijekom 1970-ih godina snajper Zastava M76, kao nasljednika pušaka M48 i M59/66. Koristi se u gotovo svim državama nastalim raspadom Jugoslavije, kao što se i koristila u svim ratovima proizašlim nakon raspada SFRJ.

Zastava M76 snajper temeljen je na čak tri puške. Izrađen je velikim dijelom na temelju automatske puške Zastava M70, a u manjoj mjeri na temelju ruskog snajpera Dragunov SVD. Tijelo snajpera M76 temeljeno je na jurišnoj pušci AK-47, dok mu je način paljbe poluautomatski. Da je tijelo snajpera temeljeno na AK-47 najbolje se vidi jer M76 s njime dijeli istu sigurnosnu kočnicu i određivanje načina paljbe. Doduše, AK-47 ima tri načina određivanja paljbe, a M-76 dva, jer se radi o poluautomatskom snajperu. Podizanjem ručice prema gore, snajper se stavlja u “sigurnosni mod” (što je na snajperu prikazano slovom U – ukočeno), dok se spuštanjem ručice prema dolje snajper stavlja u “poluautomatsku” funkciju (što je na snajperu prikazano slovom J – jedinačno).

Kao i kod svakog snajpera, cilj Zastave M76 bio je “uništavanje živih ciljeva” na velikim udaljenostima. U rukama početnika snajper je imao učinkoviti domet 600 metara, a u rukama profesionalca i 1.000 metara. Za ciljeve do 1.000 metara osim iskustva bilo je potrebno i nevjetrovito vrijeme.

M76 koristi streljivo kalibra 7,92x57mm Mauser, koje omogućava korištenje na većoj udaljenosti. Brzina ispaljivanja metka je 730 metara u sekundi. To streljivo može imati veću kinetičku energiju nego streljiva kalibra 7,62×39 mm i 5,56×45 mm zajedno.

Kundak snajpera je poboljšan kako bi strijelcu omogućio više ergonomičnosti. Tijekom novije proizvodnje, drveni kundak zamijenjen je onime od sintetičkog polimera.
Pogled kroz optiku ZRAK M-76.

Ciljanje mete pomoću M76 može se na tri načina:

-čeličnim nišanom,
-stavljanjem optike i
-stavljanjem noćne optike.

Kao standardna optika, koristi se ZRAK M-76 optika koju je proizvodila sarajevska tvornica ZRAK. Sama optika imala je mogućnost optičkog zooma od 4x. Životni vijek svijetlećeg elementa ZRAK optike bio je 8 do 12 godina, nakon čega je trebao biti zamijenjen novim. Također, na M76 mogla se postavljati optika drugih snajpera, odnosno PSO-1 od ruskog Dragunov SVD-a ili LPS T2 od rumunjskog PSL snajpera.

Pogled kroz optiku ZRAK M-76

Na cijev snajpera moguće je postaviti prigušivač, koji ne može utišati nadzvučni prasak koji ispaljeno zrno proizvodi, ali može smanjiti zvuk opaljenja za 20 do 30 decibela i prikriti plamen iz ustiju cijevi.

VIDEO:

Ako želite, podijelite ovaj članak na fejsbuk, klikom ispod: