web analytics
Članci

Zašto su (bosanski) ljiljani satanizovani, iako su značajni i za Hrvate i za Srbe? (FOTO)

Zastava Bosne i Hercegovine sa zlatnim ljiljanima je bila u službenoj upotrebi od 1992. do 1998. godine. Međutim, model te zastave datira daleko ranije, još iz vremena Kotromanića (1250.-1463. godine).

Grb Kotromanića

Ljiljani se u europskoj plemićkoj heraldistici javljaju 1211. godine na pečatu francuskog princa Luja, kasnije poznatog kao kralj Luj VIII. Sin pomenutog kralja Karlo I. Anžuvinac osnivač je dinastije Anžuvinaca , čiji su potomci uz blagoslov rimskih papa vladali diljem katoličke Europe, pa tako i ovim našim prostorima u vidu hrvatsko-ugarskih kraljeva Karla Martela i njegovog sina Karla I Roberta.

Godine 1376 francuski kralj Karlo V uveo je novi grb sa tri zlatna ljiljana na plavom štitu, što je simboliziralo Presveto Trojstvo, a često se drži i marijanskim znakom.

Na prostoru Bosne prvi poznati vladar koji je imao tri ljiljana u grbu bio je Hrvoje Vukčić Hrvatinić iz okoline Jajca, veliki vojvoda Bosne, Splita, te ban Dalmacije i Hrvatske. Grb obitelji Hrvatinić sastojao se od crvenoga polja na kojemu je koso udesno bila zlatna greda s tri srebrna ljiljana, a njoj sa svake strane po jedan srebrni križ. Iznad grba bila je kaciga sa zlatnom krunom nad kojom oklopljena ruka drži zaltni mač. Desno su bila dva lebdeća crvena križa, a lijevo tri lebdeća zlatna ljiljana.

Od 13., pa sve do sredine 15. stoljeća ljiljane u svom grbu je nosila poznata vladarska obitelj Kotromanića, Grb te obitelji, napose Tvrtka I. Kotromanića, sastojao se od plavoga polja na kojem je koso udesno postavljena srebrna greda s po tri zlatna ljiljana sa svake strane grede. Iznad grba bila je kaciga s krunom i perjanicom. Kruna je obično sastavljena od stiliziranih ljiljana. Ljiljani kao oznaka vladajuće kaste u Bosni nestaju padom Bosne pod osmanlijsku vlast.

Zapratite na instagramu klikom na link ispod, mnogo bi nam značilo i HVALA OD SRCA:

https://www.instagram.com/official.bih.srb.hr.cg/

Zašto bi ljiljani trebali biti bitni za Hrvate?

Ljiljani su treći najvažniji znak rimokatoličke crkve, poslije križa i ribe, kao što je rečeno u uvodu predstavljaju Presveto Trojstvo ili Mariju. Gotovo sve papinske krune i oznake imaju stilizirane ljiljane, ali i krune i oznake vladara koji su iskazali vjernost papi odnosno Vatikanu, samim time i pripadnost katoličkoj crkvi.

Zašto bi ljiljani trebali biti bitni za Srbe?

Kako izgledaju zastava i grb Republike Srbije – svi znaju. Znaju i šta se sve na njemu nalazi, mada bi neke detalje mnogi zaboravili pri nabrajanju jer većina ne obraća pažnju na detalje. Neke detalje, pak, većina i ne primijeti, a skoro niko nije upoznat sa značenjima simbola u koje se kune.

Da, na zastavi Srbije se nalaze ljiljani.

Ovo je jedan od najstarijih i najrasprostranjenijih hrišćanskih znakova u heraldici koji simboliše ljubav, izabranost Bogorodice da rodi Hrista, neporočnost, čistoću, a ako postoje tri ljiljana onda simbolišu Svetu Trojicu. Ovakvo utemeljenje dolazi i iz Starog i iz Novog zavjeta.

Srednjevjekovna Srbija je bila puna ljiljana, na carskim i kraljevskim regalijama, freskama i novcu. Kruna koju je Stefan Prvovenčani dobio iz Rima i kojom je krunisan 1217. godine imala je na sebi nisku ljiljana zbog čega su svi Nemanjići na svojim kovanicama sebe prikazivali sa njom na glavi. Bosanski je kralj Tvrto I Kotromanić uvezao ljiljane i na svoju krunu i na grb Bosne: ljiljan je tako, na neki način, kod Srba bio i simbol božanskog prava kralja da kraljuje i vlada (“Stefan u Hristu Bogu blagoverni car svima Srbima i Grcima, i stranama bugarskim, i celome Zapadu, Pomorju, Frugiji i Arbanasima”).

Zaključak

Ljiljani, odnosno bosanski ljiljani se osporavaju zbog ratnih dešavanja iz 90ih jer su ih koristili pripadnici ARBiH (koju su činili apsolutnom većinom Bošnjaci) što je ustvari glavni kamen spoticanja u svoj toj priči. Međutim, i Srbi i Hrvati (ne)namjerno zaboravljaju koliko su ljiljani značajni i za jedne i za druge, kako s vjerskog, tako i nacionalnog ugla. Savremena zastava Bosne i Hercegovine nema apsolutno nikakve istorijske simbolike ali je stvorena kako bi se našlo neko neutralno rješenje.

Prosječni nacionalista i mrzitelj na pojam “bosanski ljiljan” reaguje otprilike ovako: “Šta, bosanski ljiljan? To je ratni muslimanski simbol i to veze sa mnom nema.” Pa da, samo što je ljiljan treći simbol u hrišćanstvu iza krsta i ribe a na zastavi Srbije se nalaze dva ljiljana.

Naravno, ne očekuje se sada da Srbi i Hrvati ali i ostali pohrle i prihvate ljiljane za svoje kao Bošnjaci, ali trebamo imati u vidu da su ljiljani, uslovno rečeno, puno više hrišćanski nego muslimanski i da su ljiljani najviše bosanski (kao državni region, bez obzira ko tu živio). Ljiljani veze nemaju sa ratom u Bosni i Hercegovini, gledajući na porijeklo istih, jer ljiljani datiraju iz doba Kotromanića (kad gledamo na Bosnu).

Dakle, kada čujete za bosanske ljiljane, to nije samo bošnjački simbol i trebalo bi da ih poštujemo i ne treba reagovati grubo i sa zgražavanjem. Zato što malo toga znamo kao društvo, zato i imamo nesuglasice i sukobe.

Nemojte ovdje stati. Iščitajte o ovoj temi na drugim izvorima, ovo je koliko se moglo kraće a jasnije implementirati. Istražujte, raspitujte se o ovoj tematici.

poskok.info, telegraf.rs