web analytics
Članci

Zašto je Švajcarsku nemoguće vojno osvojiti? Evo kako su zaštitili svoju državu… (VIDEO)

Švajcarska vojska je poznata po svojoj dugoj tradiciji i reputaciji izuzetne odbrane. Ova vojska ima specifičan koncept odbrane koji se zasniva na principu sveopšte vojne obaveze i neutralnosti zemlje.

Sveopšta vojna obaveza je temeljni princip Švajcarske vojske. To znači da su svi muškarci švajcarskog državljanstva, u određenoj dobi, obavezni da služe vojni rok. Tokom vojne službe, muškarci prolaze kroz obuku i služe u redovima vojske. Nakon završetka obaveznog služenja, oni prelaze u rezervni sastav i mogu biti ponovo aktivirani u slučaju potrebe.

Neutralnost je takođe ključni aspekt odbrane Švajcarske vojske. Švajcarska je već dugi niz godina neutralna zemlja i članica Međunarodnog pokreta Crvenog krsta. Ova neutralnost je usvojena u Ustavu i odražava se u politici zemlje. Švajcarska vojska je usmerena na odbranu svoje teritorije i ne učestvuje u međunarodnim vojnim intervencijama. Ova politika neutralnosti daje Švajcarskoj reputaciju sigurne i pouzdane zemlje.

Švajcarska vojska je dobro organizovana i opremljena. Ima jaku teritorijalnu odbranu koja je usmerena na zaštitu ključnih tačaka, infrastrukture i stanovništva. Vojska ima dobro obučene trupe i modernu opremu. Ona takođe ima vazdušne snage i moćnu protivavionsku odbranu. Pored toga, Švajcarska vojska ima i civilnu odbranu koja je zadužena za zaštitu civilnog stanovništva u slučaju prirodnih katastrofa ili vanrednih situacija.

Jedinstvo i solidarnost su takođe važni principi Švajcarske vojske. Kroz sveopštu vojnu obavezu, vojnici iz različitih regiona i jezičkih grupa zemlje zajedno prolaze kroz istu obuku i služe svojoj zemlji. Ova zajednička iskustva jačaju nacionalni identitet i osećaj pripadnosti.

Ukratko, odbrana Švajcarske vojske se zasniva na principu sveopšte vojne obaveze, neutralnosti i teritorijalne odbrane. Ova vojska se ističe svojom dobro organizovanom strukturom, visokim stepenom obučenosti i velikim vojničkim moralom, odnosno spremnošću za odbranu domovine.

Šta je, zapravo, čini neosvojivom?

VIDEO: