web analytics
Članci

ZANIMLJIVO. U Zagrebu je 1987. god. rođen 5 milijarditi a u Sarajevu 1999. god. 6 milijarditi stanovnik. (FOTO)

Dana 12. listopada 1999. UN je simbolički označio novorođenog stanovnika Sarajeva Adnana Mevića kao šest milijarditog stanovnika planete Zemlje. Naime, UN-ov Populacijski fond (engl. United Nations Population Fund – UNFPA) već duže vrijeme približno izračunava datume na koje svjetsko stanovništvo dostiže nove milijarde stanovnika.

Prema tim proračunima, pet milijardi stanovnika bilo je dostignuto 1987. u vrijeme Univerzijade u Zagrebu, pa je Zagrepčanin Matej Gašpar simbolički proglašen pet milijarditim stanovnikom.

Matej Gašpar

Budući da je šest milijardi prema proračunima UNFPA dostignuto navedenog datuma, glavni tajnik UN-a Kofi Annan, koji se tog dana zatekao u Sarajevu, proglasio je tamošnju novorođenu bebu iz bolnice Koševo šest milijarditim stanovnikom Zemlje. Ta beba bio je Adnan Mević.

Gotovo se nevjerojatnom doima činjenica da je za povećanje s pet na šest milijardi stanovnika bilo potrebno samo 12 godina (1987. – 1999.). Isto tako, za rast sa šest na sedam milijardi ponovno je bilo potrebno samo 12 godina – i to od 1999. do 2011. (te je godine obilježen Dan sedme milijarde).

Ipak, rast se u posljednje vrijeme pomalo usporava, pa se pretpostavlja da će za dostizanje osme milijarde biti potrebno 16 godina. Naime, tek 2027. trebalo bi prema procjeni na Zemlji živjeti 8 milijardi stanovnika.

(povijest.hr)