web analytics
Članci

YUTEL VJEROVAO U SFRJ, POLITIKA NIJE: TV program koji nam je budio nadu u opstanak SFRJ. (FOTO, VIDEO)

YUTEL je bio televizijski program kojem je jedan od primarnih ciljeva bilo buđenje nade i vjere među građanima Jugoslavije u bratstvo i jedinstvo. Sastojao se od televizijskog dnevnika pokrenutog s ciljem transformacije načina prijenosa vijesti i događaja u SFR Jugoslaviji. 

Glavni lobista za njegovo formiranje bio je tadašnji premijer SFRJ Ante Marković obzirom da je tadašnja JRT polako bivala marginalizovana. Glavni centri za emitovanje TV programa iz jugoslovenskih republika su polako potpadali pod lokalnu političku kontrolu te je zato trebalo napraviti jedan novi jugoslovenski TV kanal. Međutim, nije bilo dovoljno razumijevanja i podrške za ovu ideju ni u većini tadašnjih TV centara kao ni u civilnim i vojnim strukturama vlasti. Na kraju je projekat YUTEL-a umjesto TV kanala u stvari bio samo jednosatni noćni dnevnik koji se emitovao na kanalu Televizije Sarajevo kojoj se za korištenje kanala i drugih sredstava plaćala odgovarajuća naknada.

Inače, Yutelova personifikacija i glavni urednik je bio Goran Milić, nekad najmlađi voditelj Dnevnika u Jugoslaviji, miljenik tadašnje vlasti i velika nada yu novinarstva. Ostali urednici su bili Gordana Suša, Dževad Sabljaković, Zekerijah Smajić i Velibor Čović. 

Goran Milić je jugoslovenski i hrvatski novinar čiji se rad uglavnom vezuje za televiziju. Sa karijerom koja traje već preko 40 godina, jedna je od najprepoznatljivijih medijskih ličnosti u nekadašnjoj Jugoslaviji. Rođen je u Zagrebu, ali se zbog očevih obaveza sa cijelom porodicom seli u Beograd.  Već od malih nogu je bio “svjetski putnik” obzirom da mu je otac Marko kao jugoslovenski diplomata bio na službi u Čehoslovačkoj, Francuskoj, a potom i Urugvaju. Profesionalnu novinarsku karijeru počinje 1970 na Radio televiziji Beograd. Prve poslove kao dopismik je radio u Alžiru, potom na Kipru, a bio je i dio jugoslovenskog novinarskog tima koji je pratio Tita na njegovim putovanjima u Panami, Venecueli, Meksiku, Njemačkoj, SAD. Poslije je imenovan za stalnog dopisnika RTB iz Njujorka. Potom je bio i voditelj dnevnika. Tokom ljeta 1990. je odbio ponudu hrvatskih vlasti da postane glavni urednik vijesti na budućoj Hrvatskoj televiziji. Umjesto toga je bio dio priče zvane Yutel. Početkom rata je iz Bosne i Hercegovine otišao u Hrvatsku, gdje je dugo bio na “crnoj listi” pa je tek 1997. počeo raditi honorarno za HRT, 2002. je dobio više prostora sa svojom emisijom “Brisani prostor”, poslije je bio urednik nedjeljnog dnevnika, a početkom 2011. se povukao sa državne televizije. Trenutno je direktor programa Al Džazire Balkan, od. 1992. je u braku sa suprugom Anom sa kojom ima sina Marka rođ. 1993, dok iz prvog braka sa Oliverom Katanić ima kćerku Lanu Mariju.

Gordana Suša (68) je jugoslovenska i srpska novinarka rođena u Beogradu. Još za vrijeme studija je radila honorarno za drugi program Radio Beograda, a od 1971 počinje raditi u redakciji za vijesti ovog radija prvo kao reporter, komentator, a na kraju i kao urednik. Početkom 1978 počinje raditi na RTB takođe u redakciji za vijesti gdje je pokrivala većinu najvažnijih političkih događaja iz tadašnje Federacije. Nezadovoljna uređivačkom politikom, 1991 napušta RTB i prelazi na Yutel. Tokom rada Suša je izrazila svoje nezadovoljstvo radom nekih Yutel urednika i novinara koji su kako je rekla “napustili profesionalne standarde”. Šest mjeseci nakon prestanka rada Yutela je bila bez posla nakon čega počinje raditi za list Borba, ali i njega napušta nakon što tadašnja vlast u Srbiji preuzima kontrolu nad ovom novinom. Zajedno sa većinom novinara i urednika prelazi u novoosnovani list Naša Borba gdje je bila sve do 1998. U decembru 1999 je izabrana za predsjednika Nezavisnog udruženja novinara Srbije. Trenutno je kolumnista za dnevne novine Blic i član odbora regulatorne agencije za medije u Srbiji.


Program Yutel-a je emitovan u periodu od oktobra 1990. do maja 1992. godine.

Popularni su bili, za ondašnje prilike, intervju-telefonski brojevi koje je svaki građanin mogao da nazove i priloži svoj glas (“da ili ne”) na aktuelnu temu iz programa npr.: Da li ste za ili protiv slobodnih izbora? … Da li ste zadovoljni odlukom federalne vlade o kotiranju nacionalne valute za njemačku marku itd.  Ono po čemu ćemo pamtiti Yutel je i organizacija koncerta ‘Yutel za mir’ koji je održan u sarajevskoj Zetri 28.07.1991. uz učešće najboljih muzičara tadašnje yu pop rock scene.

Jedna nenamjerna ili možda baš suprotno – namjerna greška pri emitovanju Yutel priloga desila se kada je na TV telopu umjesto naslova “EEZ izražava zabrinutost zbog stanja u Jugoslaviji” napisano “sranja” na šta je Goran Milić prokomentarisao kako ni to nije daleko od istine.

 Autor: M. Salihović

VIDEO: