web analytics
Članci

USPOMENA Album sa sličicama fudbalera SFRJ, Italija, 1990. god. (FOTO)

Svetsko prvenstvo u fudbalu 1990. godine je bilo 14. po redu i održano je u Italiji od 8. juna do 8. jula. FIFA je Italiju odabrala kao domaćina 19. maja 1984. godine.

Italija je postala druga zemlja u kojoj je prvenstvo održano po drugi put, nakon prvenstva u Meksiku 1986.

Ovaj turnir je bio poslednji na kome je učestvovala Zapadna Nemačka, jer se nekoliko meseci kasnije, u oktobru, ujedinila sa Istočnom Nemačkom. Usled raspada njihovih zemalja, ovaj turnir je takođe bio poslednji za Sovjetski Savez i Čehoslovačku. Reprezentaciju Jugoslavije predvodio je Ivica Osim, na poslednjem turniru pre raspada zemlje. Jugoslavija se sastala sa oba učesnika finala, gde je od Zapadne Nemačke izgubila u grupi 4:1, a ispala od Argentine u četvrtfinalu nakon izvođenja jedanaesteraca.

Svetsko prvenstvo u fudbalu 1990. predstavlja poslednje učešće Jugoslavije pred raspad zemlje. Reprezentacija Jugoslavije se relativno lako kvalifikovala za završni turnir, na koji je došla sa prvog mesta grupe 5 evropskih kvalifikacija, ispred Škotske, koja se takođe kvalifikovala. Ostale reprezentacije u grupi bile su Francuska, Norveška i Kipar.

Atmosfera skorog raspada zemlje, kao i zvižduci kojima su ispraćeni u poslednjoj pripremnoj utakmici pred prvenstvo protiv Holandije u Zagrebu, nisu uzdrmali ekipu, te je selekcija Jugoslavije uspešno prošla takmičenje po grupama. U prvom kolu, kasniji prvak Zapadna Nemačka savladala je Jugoslaviju sa 4:1, ali su pobede nad Kolumbijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima donele drugo mesto u grupi D. U prvoj utakmici eliminacione faze, briljirao je Dragan Stojković, te je sa dva gola protiv Španije obezbedio duel sa Argentinom u četvrtfinalu. Protiv aktuelnog prvaka, Jugoslavija ostaje sa igračem manje, jer je u 31′ isključen Šabanadžović. Uprkos igraču više, nije bilo golova, te utakmica odlazi u produžetke i na kraju penale. Penal seriju obeležio je promašaj penala Dragana Stojkovića, koji je igrao odlično na turniru. Nakon Stojkovića, golman Jugoslavije Ivković odbranio je penal najboljem igraču Argentine Dijegu Maradoni. Iako u četvrtu penal seriju ulazi sa prednošću, promašaji Brnovića i Hadžibegića koštaju Jugoslaviju polufinala.

Foto: @stevanova_beleznica (IG)