web analytics
Članci

SVOJI SMO! Komšije Bošnjaci u humanoj akciji za povratnika srpske nacionalnosti (FOTO, VIDEO)

Gdje zakaže vlast, istaknu se humani ljudi

GRADINA/BOSANSKA BOJNA
 – U naselju Gradina koje pripada mjesnoj zajednici Bosanska Bojna, izgorjela je kuća povratnika srpske nacionalnosti Milana Babića. Uzrok požara bila je neispravna elektroinstalacija koja je inače bila u lošem stanju iako je kuća izgrađena poslije rata sredstvima donatora. Milan živi sam i nema potomaka te o njemu nema ko voditi brigu, a nema nikakvih primanja za obezbjeđenje egzistencije.
Odmah nakon požara, a nakon obavljenih konzultacija, predsjednik mjesne zajednice Sulejman Tralješić uputio je pismeni zahtjev za pomoć općinskom načelniku Edinu Behriću i Općinskoj komisiji. Iako je obećao pomoći ovom nesretnom čovjeku općinski načelnik nije čak niti odgovorio čak nakon požurnice koju je Tralješić uputio nakon mjesec dana. Nije čak niti pozvao i interesirao se o ovom slučaju.
U situaciji kada izostane očekivana pomoć institucija sistema, u pravilu se uključuju građani i rješavaju problem. U rješavanje barem minimalnih uslova za normalan život Milana Babića uključila se mjesna zajednica sa predsjednikom na čelu, vijećnik u Općinskom vijeću sa ovih prostora Fikret Ibradžić a potom i Šefik Sadiković, komšija iz mjesne zajednice Vrnograč.
Uključivanje u akciju Šefika Sadikovića pokrenulo je aktivnosti koje su započele kada je sve pripremljeno za izlijevanje betonske ploče koje ranije nije bilo a koja je dan kasnije i izlivena. Prvog dana u akciji je učestvovalo desetak radnika volontera, uglavnom komšija islamske vjere. Na koji se način i kako Sadiković, inače veliki humanista, uključio u akciju možete pogledati iz priloženog video zapisa.

Spisak priložnika:

Vijećnik Fikret Ibradžić u akciju se uključio na način da je na Općinskom vijeću pokrenuo inicijativu da se vijećnici odreknu jedne dnevnice u korist ove akcije čija je realizacija u toku. Ibradžić je obezbijedio i dasku za šalovanje, a od Huseina Bajrića iz Male Kladuše je dobio jedan prozor te će, kako kaže, još pomoći u granicama svojih mogućnosti jer to ne može radeći budući je invalid.
Resorno Kantonalno Ministarstvo obećalo je također pomoći pa organizatori ove humane akcije planiraju obezbijediti sve uslove da se Babić useli u kuću te da mu se obezbijede i potrebne namirnice i higijenska sredstva.

VIDEO: