web analytics
Članci

SVETSKI REKORDER Milutin Veljković je počevši 1969. god., proveo 15 meseci u pećini! Evo šta se danas nalazi u istoj. (VIDEO)

Milutinova priča počinje juna 1969. godine, uoči čovekovog osvajanja Meseca, kada se kao čitalac obratio redakciji “Večernjih Novosti” sa molbom da list bude pokrovitelj i organizator njegovog ekstremnog boravka u prirodi. Tada 34-godišnji Veljković želeo je da obori svetski rekord samovanja pod zemljom, koji je do tada držao Francuz Anri Fiout boravivši 109 dana u ovakvim (ne)uslovima.

daljine.rs, RTS

Milutin Veljković je krenuo na jugoistok Srbije, sa namerom da provede 15 meseci u neuređenoj pećini Samar, dugačkoj oko dva kilometra. Milutina nije toliko zanimalo da potuče rekord u podzemnom samovanju, koliko da prodre dubinski u sredinu najsličniju vanzemaljskoj. Razni odlomci iz Milutinovog opsežnog pećinskog dnevnika oživljavaju – od svakodnevnih poslova kao što su priprema kafe i prikupljanje insekata, do dramatičnih zbivanja kakva su vađenje sopstvenog zuba, čežnja za ženom, borba sa poplavom i halucinacijama.

Tokom svog dugotrajnog boravka u pećini, Milutin Veljković se izmađu ostalog, bavio i arheološkim iskopavanjima. Veljković je izvodio i eksperimente sa kokoškama i patkama, ali i na samom sebi – i došao do zaključaka koji bi bili veoma dragoceni za dugotrajna svemirska putovanja. Ukratko, Milutin Veljković na neobičan način spaja ljudsku vrstu kroz vreme: od pećinskog čoveka, pa sve do astronauta.

VIDEO: