web analytics
Članci

SUMA SUMARUM Čija je sahrana bila brojnija? Predsjednika Tita ili kraljice Elizabete II?

Čini se da barem po brojkama svjetskih lidera prednjači sprovod kraljice Elizabete II. No, treba reći i kako danas UN broji 193 države članice, dok se 1980. godine radilo o 148 zemalja članica.

Magazin Time u svom članku od 18. svibnja 1980. naveo je da su pogrebu prisustvovali predstavnici 123 zemlje od čega četiri kralja, 32 predsjednika, 22 premijera te preko 100 predstavnika komunističkih ili radničkih partija.

BBC je pisao, prema podacima iz knjige Posljednja Titova bitka autora S. Ivanca i R. Mirosavljeva, kako se okupilo 218 izaslanstava iz 126 zemalja.

Pitali smo povjesničara Hrvoja Klasića koja bi se brojka mogla smatrati točnom, koja je ona sa službenim pokrićem.

“Titov sprovod je bio veliki sigurnosni izazov jer se u kratkom vremenu, u par dana, najavio dosta veliki broj dužnosnika iz cijelog svijeta. Govorimo o 209 delegacija iz 127 zemalja svijeta. Između ostalog govorimo o četiri kralja, pet prinčeva, 38 predsjednika država i 24 premijera.

Što se tiče medija, za ono vrijeme su brojke isto nevjerojatne. Bilo je preko 700 izvjestitelja iz preko 60 zemalja, a tridesetak zemalja je uživo pratilo prijenos”, rekao je Hrvoje Klasić oko teme uzvanika na pogrebu.

Na sprovodu kraljice Elizabete II. su bili predstavnici 167 zemalja, uključujući 18 monarha, 55 predsjednika i 25 premijera. 

Što se tiče izaslanstava, ako bismo pokušali stvari odrediti postotno, na sprovodu kraljice Elizabete II. bili su predstavnici 86.5 posto zemalja svijeta. Na Titovoj sahrani radi se o postotnom iznosu od 88.8. Za dodatan kontekst treba spomenuti i kako su na sprovodu kraljice Elizabete II. bili i predstavnici preko 50 država članica Commonwealtha. 

index.hr