web analytics
Članci

Šta je sa Borisa Bizetića i Rokera s Moravu? Evo gde je danas Boris i zašto ga nema u javnosti. (FOTO, VIDEO)

Boris Bizetić, rođen 1950. u Beogradu, objavio je kao autor muzike, tekstova i aranžmana oko 700 kompozicija (na CD, LP i singl izdanjima) pop i folk muzike, kao kantautor i sa svojim ansamblom Rokeri s Moravu.

U proteklih 40 godina, osim nekoliko stotina pesama koje je napisao za sebe (kant-autorska izdanja) i svoj ansambl Rokeri s Moravu (20 albuma), Boris Bizetić je, kao autor, sarađivao i sa preko trideset izvođača zabavne (pop) i narodne (folk) muzike.

Njegove pesme su (između ostalih) snimili i:
Miki Jevremović, Đorđe Marjanović, Radmila Karaklaić, Dragan Stojnić, Olivera Katarina, Anica Zubović, Ljiljana Petrović, Ivan Bekjarev, Lane Gutović, Silvana Armenulić, Hanka Paldum, Mira Barjaktarević, ansambl “Tamburica 5”, Mira Beširević, Vera Matović, Boban Zdravković, Rade Vučković, Miša Marković, Rale Ćajić, Halid Muslimović, Ajnur i Muhamed Serbezovski, Zorica Marković, Izvorinka Milošević, Maja Nikolić…

Najveću popularnost stekao je pop-hitovima originalnih i pamtljivih refrena koji su obelećili epohu jugoslovenske zabavne muzike u prvoj polovini ’70.-ih godina. Uz petnaestak zlatnih i srebrnih ploča, do 1976. godine – tiraži izdanja sa njegovim pesmama dostižu 1.500.000 prodatih primeraka.

Od 1977. – 1991. piše zasvoju pop-folk grupu Rokeri s Moravu čija su izdanja (7 singl i 19 LP) prodata u 4.000.000 primeraka. Rokeri su diskografski – najtiražniji i estradno – najposećeniji srpski ansambl iz Jugoslavije koji su svog prvog »Oskara popularnosti« dobili 1982. a posle toga i »Zlatnu pticu Jugotona« – za prvih 1.000.000 prodatih albuma.

Početkom ’90.-ih, Boris Bizetić počinje svoj rad na televiziji, kao scenarista, režiser i glumac u humorističkim šou programima, kojima stiče novu publiku i popularnost, što mu donosi »Oskar popularnosti« (1995. i 1996.), nagradu »Viktor« (2003.) i »Zlatni Melos« (2007.).

Proteklih godina, objavio je 5 knjiga poezije, komponovao muziku za 12 igranih filmova, 8 televizijskih serija, pisao kolumne za 6 novina i časopisa i vodio 9 autorskih radio-serijala.

Prva autorska ploča

»Ako jednom vidiš Mariju« i »Oprosti mi« (Miki Jevremović) – Novembar 1970

Prva (1971.) godina na muzičkoj sceni
Na tradicionalnoj godišnjoj listi Ekspres Politike od 13 najvećih hitova pop-muzike, nalaze se tri pesme čiji je autor Boris Bizetić: »Ako jednom vidiš Mariju«, »S kim si sada kad je tužno vreme« (obe pevao Miki Jevremović) i »Tako je plakala Isidora« (Rade Vučković).

Te godine, veliki hit je bila i kompozicija »Narcisi plaču ljubavi« (Miki Jevremović)

Prvi pevački singl

»Seti se« – Diskos, Januar 1972

Te godine je objavio 3 singla, od kojih je treći, »Kako da ti kažem« njegova najtiražnija mala ploča.

Prvi kompozitorski LP

Muzika za ploču recitatora Raleta Damnjanovića naslovljena prema poemi Pere Zupca »Mostarske kiše«. – Januar 1972

A gde je danas Boris, zašto ga nema u javnosti i još mnogi drugi detalji, preporučujemo da pogledate ovaj video prilog.

Više na: www.borisbizetic.com

VIDEO: