web analytics
Članci

Šta je danas sa mariborskog TAM-a? Nekada je bio najprepoznatljiviji brend na cestama SFR Jugoslavije. (VIDEO)

TAM je slovenska tvornica kamiona i autobusa sa sjedištem u Mariboru. Tvornica je utemeljena 31. prosinca 1946. godine po nalogu Josipa Broza pod imenom “Tovarna Avtomobilov Maribor” odnosno “Tvornica Automobila Maribor”.

Prvi model kamiona koji je nosio ime “TAM Pionir” napravljen je po licenci čehoslovačke marke “Praga”. Model se proizvodio do 1962. godine i napravljeno ih je 1700 komada. 1958. godine počinju proizvoditi vozila i motore po licenci njemačke tvrtke Magirus-Deutz. 1961. godine preimenovana je u “Tovarna Avtomobilov in Motorjev Maribor” odnosno “Tvornica Automobila i Motora Maribor”. “TAM” je bio vodeći proizvođač civilnih i vojnih kamiona u bivšoj SFRJ. 1986. godine proizvedeno je 200.000 vozilo. 1996. godine tvornica je restrukturirana i podjeljena u više poduzeća. 2001. godine preimenovana je u “Tovarna Vozil Maribor” odnosno “Tvornica Vozila Maribor” koja danas nastavlja tradiciju proizvodnje gospodarskih vozila u Mariboru, po licenci MAN-a.

Prema nekim informacijama, TAM danas zapošljava tek 160 radnika u odnosu na nekada impresivnih 8.000., osamdesetih godina. To je, vjerovali ili ne, tek 2% broja radnika u odnosu na osamdesete.

Godinama se fabrika na razne načine reorganizovala, da bi u jednom trenutku proglasila bankrot. Srećom, kineski investitori su uspjeli da ožive TAM, koji danas radi ali sa dosta skromnijim kapacitetima i više se ne mogu takmičiti sa velikim gigantima u proizvodnji kamiona. Danas se ova fabrika fokusira na proizvodnju autobusa skromnih gabarita.

VIDEO: