web analytics
Članci

Šta bude sa metkom koji se ispuca u vis i gdje on pada? Koliko je opasan? (VIDEO)

Savršene uvijete, da metak padne na isto mjesto odakle je ispaljen je nemoguće postići jer na taj komad olova dijeluje nekoliko fizičkih i prirodnih sila.

Metak ispaljen vertikalno dosegne neku visinu. Nakon toga počinje slobodno padati. Vrlo brzo će dostići maksimalnu brzinu padanja a to je onda kada sila otpora zraka bude jednaka njegovoj težini. Padobranci već nakon nekoliko stotina metara slobodnog pada dosegnu maksimalnu brzinu padanja, a to je oko 200 km/h ako rašire ruke i noge (najsporiji pad). Visina sa koje su skočili nije uopće bitna. Padobranac koji je skočio sa 1000 metara i onaj koji je skočio sa 5000 metara istom će brzinom udariti u zemlju ako im se ne otvori padobran.

Na kut od 30% zrno bi trebalo imati najveći domet ali opet sve zavisno od kalibra npr. 7,62×39 standardni metak za kalašnjikov ili poluautomatsku pušku ima po papirima 2300 m domet i na toj udaljenosti, ako si dovoljno spretan da ga možeš uloviti rukom jer je doslovno kamen.
Boljelo bi da nekog pogodi na 1000 m udaljenosti kao što se jedne godine dogodilo u Zagrebu, Dubravi, kad je čovjeka pogodio metak u čistoj paraboli policajci su izračunali između 1000-2000 m pogodio ga je u potiljak, nije ga ubio na licu mjesta ali je trauma na mozgu bila velika i nije se mogao oporaviti.
Šansa uvijek za ovakav slučaj postoji ali jako mala.
Kad se čitaju statistike koliko jedan vod vojnika ispuca metaka na neprijatelja i koliko učinak sve to ima ispadaju nevjerovatne brojke.

Meci koje ispucaju vojnici negdje na liniji fronta, njihova zrna ne lete svuda uokolo po gradu ili po naseljenom mjestu, prema civilima, nego jedino u točno određenom ili ciljanome pravcu, izvan bilo kakvog naselja. Mogućnost pogotka civila sa pucanjem u gradu je zato realno veća, jer je zrnu i po dubini putanje veća gustoća mogućih meta, a ne samo po širini.
Vojnički metak koji na frontu promaši neprijateljskog vojnika, njegovo zrno ne leti prema naselju, pa tako ni nadalje nije ugroza životima ni drugih vojnika ni civila.
Inače, vrijedi ponoviti, činjenica je da metak ispaljen točno vertikalno uvis, u slobodnom padu ipak ne bi završio u cijevi pištolja. Zbog prirodnih sila, i zbog rotacije planeta Zemlje, imao bi u padu odmak od početne točke.

VIDEO: