web analytics
Članci

Srpkinja i Albanka baštine folklor na Kosovu. Muče ih isti problemi ali jedna drugu paze kao sestre! (FOTO)

Dve mlade žene, koje žive na Kosovu, ne razmišljaju o odlasku u inostranstvo. I njih i druge mlade ljude muči ista sudbina: nemogućnost slobodnih putovanja u EU, ali i problemi u pregovorima Srbija-Kosovo,koji već 20 godina ne donose nikakve rezultate.

“Više od 20 godina posle rata pregovori sa Srbijom i dalje traju, a situacija je na Kosovu veoma teška što se tiče nezaposlenosti, kako kod albanske, tako i kod srpske strane. Druga barijera je jezik. Omaldinci nisu sposobni da komuniciraju jedni sa drugima, da sarađuju, da možda rade na nekom zajedničkom rešenju”, kaže Anđela Mirković, koja radi više poslova kroz međunarodne organizacije, preko predavanja srpskog jezika, do rada u maloj knjižari koju je otvorio njen pokojni otac, navodi u video prilogu Dojče vele (DW).

“Mladi moraju biti mnogo kreativni i uraditi mnogo da rade da opstanu na Kosovu. Inače će završiti u kafićima, što je i jedan od razloga zašto su ova mesta prepuna. Tu pričaju kako da odu u Nemačku i Ameriku, i da se više ne vrate. Sve to je rezultat ekonomske i političke politike i izolacije na Kosovu. Na teritoriji Kosova je najviše mladih u prosjeku i procentualno a najizolovaniji su u Evropi“, kaže Albanka Djeiza Geci.

Anđela i Djeljza su veoma bliske drugarice već nekoliko godina, i iako ih deli etnička pripadnost, vera i prošlost, ove dve devojke su već dve godine spojile nespojivo, a to je folklor: pomažu jedna drugoj da se obuku u jednostavne narodne nošnje i tokom festivala zejedno plešu svaka na svoj način, navodi DW.

Podržite naš rad tako što ćete nas zapratiti na INSTAGRAMU klikom na link ispod, mnogo bi nam značilo i HVALA VAM OD SRCA:

https://www.instagram.com/official.bih.srb.hr.cg/

Kažu da jedna kultura ne mora da potisne drugu i da ona može da se koristi u dobre svrhe, umesto za razdvajanje. Kako dodaju, prijateljstva su moguća, iako to mnogima ne izgleda tako. Obe su rođene pred rat, iako ni Djeljza ne zna srpski, niti Anđela albanski, sem kada iz šale pokušaju da kažu poneku reč. To za njih, kako dodaju, nije prepreka.

“Za mene je bilo veoma lako kada sam upoznala Djeljzu. Za mene je bilo lako da napravim iskorak i za trenutak uvek zaboravim priču kada se radi o etničkim Srbima ili o etničkim Albancima, a koji se druže. Naše prijateljstvo uglavnom smatraju lažnim i nestvarnim” kaže Anđela.

Njena drugarica Djeljza dodaje da je “na početku uvek teško, jer vi se samo družite sa jednom drugaricom, a ljudi to imaju potrebu da ispolitizuju, a vi se samo družite sa Anđelom”.

(6yka.com, deutsche welle)