web analytics
Članci

SRBIJA Kako je Srbija dobila ime i kada se prvi put pominju Srbi?

Spali ili Spori, naziv koji se odnosi na Srbe, sebe su, kako pišu Prokopije i Pseudo-Mavrikije, prozvali slavnima radi pobeda nad Rimljanima.

Ova imena ranosrednjovekovni hroničari i istoričari zapisuju kao Sklabenoe. Sklabinoe, Sklavine ili jednostavno Sklabe a njihove arhontije nazivaju sklabinijama. Grčki istoričari ne prevode na svoj jezik njihovo ime nego, na osnovu njihove hvale, daju im ime, pogrčeno, Slavni. Ovi Slavni, da ih nazovemo njihovim imenom, ne mogu biti Sloveni jer se ovi, s izuzetkom njihovih vojni sa Avarima protiv Vizantije, ne mogu podičiti nekim pobedama protiv Imperije. Slavni mogu biti samo Sarmati jer niz imperatora je uzimao prefiks „sarmatikus“ označavajući važnost pobede protiv velikog neprijatelja. Srbi su, kao što je poznato starinom Sarmati.

A već početkom ranog srednjeg veka imamo i nova pominjanja Srbije u doba Vizantije, gde Miodrag Milanović navodi:

Justinijan je uzeo prefiks avaricus, ne neki drugi, što opet govori o tome da Sloveni ne bejahu od nekog posebnog značaja za geostrategiju Rima, naprotiv. Jordan koristi naziv Sklava izjednačavajući njihovu narodnu pripadnost sa Venetima i Antima: „Ovi ljudi, kako već napisasmo na početku našeg nabrajanja naroda, proistekli su iz jednog zajedničkog a sada nose tri imena. To su Veneti, Anti i Sklavi“ koje hroničar Fredegar ubraja u narod Srba (Serborum).

Ovo je zasnovano na teoriji istoričara Miodraga Milanovića.

Izvor: HelmCast Produkcija

Podržite naš rad tako što ćete na instagramu kliknuti na link ispod i zapratiti nas, mnogo bi nam značilo i HVALA VAM OD SRCA:

https://www.instagram.com/official.bih.srb.hr.cg/