web analytics
Članci

SPLIT PROTIV MRŽNJE! Splićani uklonili grafite mržnje prema Srbima i Crnogorcima! (FOTO)


SPLIT – Na splitskim Gripama su se pojavili nedolični grafiti ispunjeni mržnjom upućenom prema Srbima, no hrabri stanovnici su brzo reagirali i uklonili ih sami.

Unatoč tome što su prošlog mjeseca odstranjeni mnogi grafiti s elementima govora mržnje i antisemitizma, splitske Gripe su se ponovno suočile s istim problemom u ponedjeljak. Gradski kotar Gripe, čiji je predsjednik Karlo Pilko, član SDP-a, Možemo, Nove levice i HSU-a, izrazio je zabrinutost te pozvao sugrađane da bez oklijevanja prijave počinitelje.

Novi incident grafitiranja s govorom mržnje prema Srbima u Splitu brzo je saniran zahvaljujući angažmanu samih stanara.

“Poštovani sugrađani, nemojte se bojati prijaviti počinitelje ako ih prepoznajete, jer samo zajedničkim naporima možemo riješiti ovaj problem. Ne zaboravite, svaki put kada se ukloni ovakav grafit, trošak ide iz vaših džepova, iako niste odgovorni za frustracije pojedinaca. Molimo vas da prijavite počinitelje ili policiji (II. PP) ili u Gradskom kotaru Gripe”, stoji u apelu upućenom građanima, izvještava portal hrvatskog tjednika Novosti.

Potrebno je napomenuti da su prošlog mjeseca na prostoru “Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore Peper Split” na Gripama istaknute slične poruke s ustaškim simbolima, izrazima mržnje i prijetnjama. Isto tako, nakon brisanja istog dana, slični grafiti pojavili su se i u središtu Splita, gdje su crvenim sprejem ispisane antisemitske i nacionalističke poruke s ustaškim simbolima na zgradi Hrvatskog nogometnog kluba Split. Incident se proširio i na autobusnu stanicu u Vukovarskoj, gdje su nepoznati počinitelji ispisali “Juden raus” uz stilizirano “U” s križem, prenosi Tanjug.