web analytics
Članci

Špijunaža u JNA! Primjeri i mišljenja koji ukazuju da su postojali špijuni u armiji i odavali armiju stranim obavještajnim službama.

Kao i u svim strukturama, državama, armijama i slično, uvijek su postojali špijuni i strani plaćenici. Toga, po svemu sudeći, nije bila lišena ni JNA.

Na jednom forumu su forumaši razmijenili svoja mišljenja, pa ako vas zanima pogledajte.

Primjeri su sljedeći:

-“Ja znam jednog koji je radio za Bugare i sve dojavljivao šta ne valja po JNA i hangari skriveni gdje se nalaze i podzemni hangari za avione i Bugari sve znali i plaćali mu u dolarima.”

“Hm, špijunaža… Naravno da je bilo nekakvih špijuniranja i prodavanja podataka nekim stranim obavještajnim službama a ova “otkucavanja” i podmetanja među oficirima spadaju u jednu drugu kategoriju. Nešto kao interna kontrola u cilju poboljšanja bezbjednosti iliti dok se jednome ne smrkne, drugome ne može svanuti.”

-“Nije valjda da ti misliš da uopće nije bilo špijunaže u JNA? Normalno je da se sve vojske svijeta špijuniraju… na ovaj ili onaj način. Ne moraš po svaku cijenu biti “insider” da bi znao da je bilo špijunaže. Naravno, precizna saznanja imaju samo oni koji su na neki način bili akteri svega toga!”

-“Naravno Boske da mislim da je špijunaže bilo, ali tko od nas ovdje može o tome ozbiljno raspravljat, tko? Nek se jave onda. Shvati da ne želim ovdje čitat bajke. Ako ima ozbiljno, dajte…”

-“U JNA bio je samo jedan dio te službe oni s kojima smo se i mi susretali. Klasični špijuni djelovali su van vojske živjeli u inozemstvu,kao civili… Čisti primjer i rad bilo je otkrivanje tkzv. Bugojanske grupe.”

-“Špijunaže je dabome bilo,kako između oficira tako i među vojskom. Bilo je to vreme kada se za jednu reč mogao izgubiti čin ili završiti na vojnom sudu. Svetska bre sramota.”

Više o ovome pogledajte na jna forumu.