web analytics
Članci

SJEĆATE LI SE PJEVAČA KOJI JE “RAZBIJAO”? Zvali su ga “Mali Rambo” jer je pjevao razbijački ali je nažalost stradao! (VIDEO)

Ovaj nesumnjivo talentovani folk-pjevač, izuzetnih vokalnih mogućnosti, kojeg dokazani kompozitori poput Radeta Vučkovića i Novice Uroševića nisu bez razloga nazvali “Mali Rambo”, rođen je 6 .januara 1966. godine u malom makedonskom mjestu, Lazani. 

On je svojim kvalitetom bio predodređen da nadmaši mnoge poznate kolege koji su važili za neprikosnovene u to vrijeme.

Nadimak nije dobio tek tako – pjevao je “razbijački”, oštro i čisto, toliko visoko kako je to samo on mogao, bez imalo napora i “pucanja glasa” kada bi se to nerijetko očekivalo ili je navodilo na zaključak da završnicu neće “izvuči” do kraja. Njegove kolege, poput Esada Plavog, potvrđuju da je Ipče bio itekako “opasan pjevač” i da s njim nije bilo lako pjevati “rame uz rame”, upravo iz svih gore navedenih razloga koji su ga činili jednim od “najjačih” pjevača tog vremena. Neke druge kolege kažu da su gosti s uživanjem i divljenjem slušali Ipčeta kako pjeva, često ne znajući ni koju pjesmu jer im to, kažu, nije ni bilo važno. Važno je im je bilo da ga slušaju. Lijepo je izgledao, plijenio je nekom posebnom harizmom, pozitivnošću, apsolutno vladajući situacijom i onim što radi.

Ipče je poginuo 30. juna 1994. godine na Ibarskoj magistrali, kod sela Šopići, nedaleko od Lazarevca. Imao je svega 28. godina, a do tada je uspio snimiti pet albuma. Svi koji su ga poznavali proricali su da će biti mega zvijezda, iako je on to, već bio.

Ipče je u Vreocima kod Lazarevca imao djevojku Zlatu, trebali su se vjenčati, ali im zla kob i Ipčetova neobuzdana ljubav za automobilima i brzoj vožnji, nisu dali da se to desi. Zlatinom sestrom se oženio Esad Plavi sa kojim je Ipče, inače, bio veliki prijatelj, a nerijetko i radne kolege. Kobne večeri, prije nego što će otići u Vreoce kod svoje djevojke Zlate, Ipče, koga su zbog fajterskog pjevanja na nastupima zvali i Mali Rambo, sa društvom je sjedio u jednoj kafani, veselio se, ne sluteći da će ubrzo doživjeti tragediju. Po riječima njegovog brata Jašara, koji je te večeri trebao da se vidi s njim, ko zna da li bi se tragedija dogodila. Ipak, nije bilo suđeno jer se Jašar zadržao kod jednog prijatelja da presluša neke od pjesama. U međuvremenu, Ipče je krenuo na put i udario u šleper koji mu se našao na putu.

Od 1986. do 1993. godine snimio je pet odličnih albuma. Prvi album “Bila si djevojčica godina mojih” snimio je u svojoj 20. godini. Tada je sarađivao sa Radetom Vučkovićem i orkestrom Tomice Miljića. Naredne, 1987. godine snimio je drugi album “Nisi više u staroj ulici”, da bi poslije tri godine na svjetlo dana izašla njegova treća LP ploča sa velikim hitom “Činio sam čuda”. Zatim slijedi album “Luda devojka” (1992. g), a godinu dana kasnije i zadnji “Ciganske duše”, odnosno “Ja te volim, on te ima”.

Godinu dana pred pogibiju, kao da je predosjećao tragediju, Ipče je na zadnjem albumu imao pjesmu, koja je u to vrijeme bila veoma popularna “Kad nestanem jednog dana”. U njoj je proročki naslutio svoju tragediju, a stihovi pjesme glase:

“Kad nestanem jednog dana, oko mene biće tama,
Ti ćeš naći nekog drugog, izdržati nećeš sama.
Eh, da mogu da oživim i da vidim tog
Pored vas da stenem, pa nek’ umrem ponovo.
Kad nedeljom igra kolo, pevaće se pesme moje,
Dok s`njim igraš da l`će zamnom
Zaplakati oko tvoje.
Ja bolujem već odavno, i polako gubim nadu,
Kome ću te srećo moja, ostaviti tako mladu.”


VIDEO: