web analytics
Članci

Sjećate li se Azre iz filma ‘Dom za vješanje’ – DA LI BI STE JE DANAS PREPOZNALI ? (FOTO)

Jugoslovenskoj publici Sinolička Trpkova predstavila se najprije u filmu “Srećna Nova 49” u epizodnoj ulozi kada je imala svega 21 godinu. Uslijedilo je nekoliko uloga u serijama i pozorištu a prvu veliku šansu Sinolička je dobila u Kusturičinom filmu. Lik nevine i krotke Azre, prenijela je ubjedljivo na filmsko platno iako joj je, kako je tada govorila, Azra zadala mnogo muka.

– Kusturica se uhvatio na moj fizički izgled, odgovaralo mu je jedno naivno i mladoliko lice, što u suštini, nije imalo veze sa mnom. Utoliko mi je bilo teže da je odigram. Istina, našla sam neke sličnosti između nas dvije, ali umjesto da mi pomognu, samo su mi odmagale – rekla je glumica jednom prilkom.

U intervjuu, koji je pre nekoliko godina dala za jedan list, Sinolička se prisjetila snimanja sa Davorom. – Mnogo sam ga nervirala. Ponašala sam se kao neka učiteljica i starija tetka, pokušavajući da mu objasnim neke profesionalne stvari, koje je on već prirodno nosio u sebi. Nevjerovatno mlad, ali i tačno svjestan gdje se nalazi i šta radi i uživao je u tome. Nije mu bila  potrebna škola za glumce, jer i dobar reditelj je čudo. I baš kao što je Felini svojevremeno kazao: “Daj mi bilo koga i bilo šta i ja ću od njega napraviti ono što mi treba. I, ako ne dobijem rezultat, ne mogu kriviti nikog osim sebe…

” Ja sam imala i školu, koja mi je pomogla u pozorištu. A igrati na filmu, to sam naučila u školi “Doma za vješanje”, od Emira, Davora, Ljubice – rekla je tada glumica. Danas, preko 25 godina nakon što je ispričana ljubavna priča Perhana i Azre, Sinolička priznaje da se nije srela sa rediteljem Emirom Kusturicom od završetka snimanja. Nakon “Doma za vješanje” nastavila je da snima filmove i serije, a danas radi kao profesor na Akademiji umjetnosti u Skoplju. Udata je i ima dvoje djece.


Ovako danas izgleda

(novi.ba)